ulice a náměstí, historie
Text dotazu
Jaká je historie ulic a náměstí, kdy se poprvé objevily, jak vznikala jejich jména - zejména pak za Rakouska-Uherska?
Odpověď
Dobrý den,
ulice a náměstí jsou přirozené prvky měst. Jakmile začnou vznikat lidská sídla objevují se vnich pochopitelně prvky jako ulice (cesty mezi domy) nebo veřejná prostranství, kde se lidé scházeli. Atd. Počátky obojího lze tedy hledat v dějinách lidských sídel. Jejich pojmenování nejspíše vznikla jako označení míst (dodnes např. Hořejší nábřeží, ulice K nádraží, Vltavská, apod.).
Něco o tom najdete v různých dějinách architektury, např.:
Dějiny architektury / Michael Reaburn ... [aj.] ; Z angl. přel. Jana Solperová ; Předml. Hugh Casson ; Doslov Rostislav Švácha ; Přebal, vazba a graf. úprava Václav Ševčík. -- Vyd. 1.. -- Praha : Odeon, 1993. -- 317 s. : obr., fotogr. (některé barev.) ; 30 cm
Tisíciletý vývoj architektury / Jaroslava Staňková, Josef Pechar ; graf. úprava Jaroslava Sobotková. -- 3., přeprac. vyd.. -- Praha : SNTL, 1989. -- 407 s. : obr., mp. ; 21 cm
Dobrodružství architektury / Petr Syrový. -- 1. vyd.. -- Praha : ABF - Arch, 1999. -- 355 s. : il. ; 25 cm
Dále uvádíme několik odkazů na internetu, poměrně podrobné pojednání nejvíce najdete v obou článcích z Wikipedie.
http://www.encyklopedie.brna.cz/home/?acc=ulice
http://www.brno.cz/toCP1250/download/ovv/ulice/index.htm
http://cs.wikipedia.org/wiki/Ozna%C4%8Dov%C3%A1n%C3%AD_ulic
http://en.wikipedia.org/wiki/Street_name
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.02.2008 15:26
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu