Ukrajinská literatura
Text dotazu
Dobry den,
chtela bych se zeptat, kde bych mohla sehnat nejakou literaturu na tema ukrajinska literatura v 19. stol.? Nebo aspon neco se priblizujici zamerene vice na autora Tarase Shevcenka? Uz jsem obhledal cely internet, ale bohuzel neuspesne, proto se obracim k Vam.
Predem mockrat dekuji za pomoc
Odpověď
Dobrý den,
Vaším nepřítelem je diakritika. U nás v katalogu Tarase Shevcenka nenajdete, musíte hledat Ševčenka, což zase nezadá žádný cizinec. Zkuste to na webové adrese: http://aleph.nkp.cz . Níže přikládáme literaturu z našeho katalogu. Při zadání dotazu jsme použili klíčová slova: Ukrajina a literatura
Monografie:
* Antìn Krušel'nyc'kyj - pys'mennyk, publìcyst, pedahoh: materìaly do bìblìohrafìji ta epìstoljarnoji spadšyny. L'vìv: L'vìvs'ka naukova bìblìoteka ìm. V. Stefanyka, 2002. 295 s. ISBN 966-02-1892-3.
* AHEJEVA, Vìra. Apolohìja modernu: obrys XX vìku. Kyjiv: Hranì-T, [2011], ©2011. 404 stran. De profundis. ISBN 978-966-465-324-1.
* DONČYK, Vitalij. Dolja ukrajins'koji lìteratury - dolja Ukrajiny: monolohy j polìlohy. Kyjiv: Hramota, 2011. 639 s. Bìblìoteka Ševčenkìvs'koho komìtetu. ISBN 978-966-349-296-4. - ale spíše 20. století
* KASPERSKI, Edward. Dyskursy romantyków: Norwid i inni. Warszawa: Oficyna Wydawnicza ASPRA-JR, 2003. 548 s. ISBN 83-88766-46-5.
* NEVRLÝ, Mikuláš a DANIŠ, Miroslav, ed. Encyklopédia ukrajinskej literatúry a kultúry. Vydanie prvé. Sládkovičovo: Vysoká škola Danubius, Ústav aplikovaných jazykov a interkultútnej komuinikácie, 2014. 477 stran. ISBN 978-80-8167-015-2.
* NAZARUK, Bazyli, ed. Futuryzm na Ukrainie: manifesty i teksty literackie. Warszawa: Wydawnictwa Uniwersytetu Warszawskiego, 1995. 121 s. ISBN 83-230-9969-3. - ale spíše 20. Století
* GIERSCH, Paula, ed., KROBB, Florian, ed. a SCHÖSSLER, Franziska, ed. Galizien im Diskurs: Inklusion, Exklusion, Repräsentation. Frankfurt am Main: Peter Lang, 2012. 369 s. Inklusion, Exklusion: Studien zu Fremdheit und Armut von der Antike bis zur Gegenwart, Bd. 17. ISBN 978-3-631-63501-8. - 18. - 20. století a část je věnována Ukrajině
* Charkìvščyna v memuarach, ščodennykach ì podorožnìch zapyskach z XVIII st. do s'ohodennja: bìblìohrafìčnyj pokažčyk. Charkìv: Charkìvs'kyj nacìonal'nyj unìversytet ìmenì V.N. Karazìna, 2011. 139 s. ISBN 978-966-623-762-3.
* ŠAPOVAL, Jurìj Grygorovyč. Ì ljubov, ì žurba, ì nadìja ...: publìcystyčnì asocìacìji. L'vìv: [Šapoval Ju.G.], 2009. 325 s. ISBN 978-966-8424-99-1.
* FEDČENKO, P. M., ed. Istorija ukrajins'koji literaturnoji krytyky ta literaturoznavstva: chrestomatija. Kyjiv: Lybid', 1996. 3 sv. ISBN 5-325-00679-7.
* HNATJUK, Mychajlo. Ìstorìja ukrajins'koji lìteraturnoji krytyky (XIX - počatok XX st.). V Tribunu EU vyd. 1. L'vìv: Tribun EU, 2013. 180 s. Knihovnicka.cz. ISBN 978-80-263-0528-6.
* SUMCOV, Nikolaj Fedorovič. Iz ukrainskoj stariny. Izdanije vtoroje. Moskva: URSS, [2015], ©2015. 162 stran, 6 nečíslovaných stran obrazových příloh. Akademija fundamental'nych issledovanij. Ètnologija. ISBN 978-5-9710-2066-0.
* Kyiv-Mohyla humanities journal [online]. Kyiv, Ukraine: National University of Kyiv-Mohyla Academy, 2014- [cit. 2017-12-19]. ISSN 2313-4895. Dostupné z: http://sfx.jib.cz/sfxlcl3??url_ver=Z39.88-2004&ctx_ver=Z39.88-2004&ctx_enc=info:ofi/enc:UTF-8&rfr_id=info:sid/sfxit.com:opac_856&url_ctx_fmt=info:ofi/fmt:kev:mtx:ctx&sfx.ignore_date_threshold=1&rft.object_id=3710000000404410&svc_val_fmt=info:ofi/fmt:kev:mtx:sch_svc&.
* POLÌŠČUK, Jaroslav Oleksìjovič. Lìteratura jak heokul'turnyj projekt: monohrafìja. Kyjiv: Akademvydav, 2008. 299 s. Monohraf. ISBN 978-966-8226-54-0.
* DZJUBA, Ìvan. Miž kul'turoju i politykoju. Kyjiv: Sfera, 1998. 372 s. Duch i litera. ISBN 966-7267-17-2. - možná
* IL'NYC'KYJ, Mykola. Na perechrestjach vìku: u tr'och knihach. Kyjiv: Vydavnyčyj dìm "Kyjevo-Mohyljans'ka akademìja", 2008-2009. 3 svazky (838 stran, 8 nečíslovaných stran obrazových příloh; 702 stran; 902 stran, 18 nečíslovaných stran obrazových příloh). ISBN 978-966-518-434-8. - 20 století
* JERŠOV, Volodymyr Olehovyč. Pol's'ka memuarystyčna lìteratura Pravoberežnoji Ukrajiny doby romantyzmu: monohrafìja. Žytomyr: Polìssja, 2010. 451 stran. ISBN 978-966-655-500-0.
* Rosijs'ka literatura Ukrajiny. Kyjiv: Naukova dumka, 1971. 253 stran.
* GACZKOWSKI, Marcin, ed. Ukraïna: narracje, języki, historie. Wrocław: Stowarzyszenie Badaczy Popkultury i Edukacji Popkulturowej "Trickster", 2015. 260 stran. ISBN 978-83-64863-02-8.
* BULACHOVS'KA, Ju. L., ed. et al. Ukrajins'ka literatura v zahal'no-slov'jans'komu i svitovomu literaturnomu konteksti: u p'jaty tomach. Tom 4, Literatury krajin Central'noji i Pivdenno-Schidnoji Evropy na Ukrajini. Materialy do bibliohrafiji (počatok XIX st. - 1980 r.). Kyjiv: Naukova dumka, 1991. 499 s. ISBN 5-12-002602-8.
* ČYŽEVS'KYJ, Dmytro. Ukrajins'ke literaturne baroko: vybrani praci z davn'oji literatury. Kyjiv: Oberehy, 2003. 575 s. Kyjivs'ka biblioteka davn'oho ukrajins'koho pys'menstva. Studiji; t. 4. ISBN 966-513-051-X.
* WOŹNIAK, Anna, ed. Wokół problemow historii: studia o kulturze i literaturach wschodniosłowiańskich. Lublin: Towarzystwo Naukowe Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego Jana Pawła II, ©2008. 371 s. Prace wydziału historyczno-filologicznego / Towarzystwo Naukowe Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego Jana Pawła II; 129. ISBN 978-83-7306-303-7.
Jelikož je na první pohled vidět, že v katalogu NK ČR příliš velké zastoupení literatury o Ukrajině nenajdete, doporučovali bychom Vám se obrátit na:
* Slovanskou knihovnu - https://www.nkp.cz/o-knihovne/zakladni-informace/zakladni-dokumenty/vizitky/odbor-sk
Dále, pokud hovoříte rusky, tak zkuste napsat jména známých ukrajinských spisovatelů v ruštině, anebo heslo ukrajinská literatura v 19. století. Vhodnou klávesnici naleznete zde: http://klavesnice.info/: шевченко тарас, Украинская литература XIX века. Výsledek hledání si pomocí Googlu můžete nechat přeložit. Není to sice ideální, ale základní informace pochopíte.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.12.2017 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu