uhrazena x uhražena
Text dotazu
Dobrý den,
bylo by možné zjistit, zda je správný tvar "uhrazena" nebo "uhražena"? Nebo oboje? Popř. kde bych to mohla najít? Na internetu se mi to zatím najít nepodařilo. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
příčestí minulé od slova uhradit = uhrazen, jako jediný správný tvar je tedy uváděno uhrazena nikoli uhražena; něco uhrazujeme, nikoli uhražujeme. (Př. Pojisťovna bude uhrazovat Vaši škodu. Příkaz byl uhrazen. Pan Novák za vás bude uhrazovat tuto částku. atd.)
Odpověď na Váš dotaz můžete vyhledat např. v následujích zdrojích, z kterých také bylo čerpáno pro tuto odpověď:
* Kol. autorů. Pravidla českého pravopisu. Školní vydání. Praha : Pansofia, 1993. ISBN 80-901373-6-9.
* Kol. autorů. Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost. 2. opr. a dopl. vyd. Praha : Academia, 1994. ISBN 80-200-0493-9.
* Kol. autorů. Pravidla českého pravopisu : s dodatkem Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky. 1. vyd. Praha : Academia, 1998. ISBN 80-200-0475-0.
* TRÁVNÍČEK, František. Slovník jazyka českého. 4. přeprac. a dopl. vyd. Praha : Slovanské nakladatelství, 1952.
* Kol. autorů. Pravidla českého pravopisu : s výkladem mluvnice. Praha : Ottovo nakladatelství, c2012. ISBN 978-80-7360-288-8.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.05.2012 17:13
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu