Udržitelný cestovní ruch
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, kde bych mohla najít informace týkající se udržitelného cestovního ruchu.
Odpověď
Dobrý den, v tomto roce vyšla česky psaná kniha Martiny Páskové, která se věnuje problematice udržitelného cestovního ruchu a udržitelnosti rozvoje cestovního ruchu. Základní definice udržitelného cestovního ruchu zde uvedená zní: "udržitelný cestovní ruch (ang.sustainable tourism) = cestovní ruch, který dlouhodobě nenarušuje přírodní, kulturní a sociální prostředí".
Další definice (environmentální podle normy EU, holistickou, původní ekonomicko-environmentální a aktuální vymezení UN WTO) a potřebné informace k dané problematice naleznete v knize:
* PÁSKOVÁ, Martina. Udržitelnost rozvoje cestovního ruchu. 1.vyd. Hradec Králové : Gaudeamus, 2008. ISBN 978-80-7041-658-7 (brož.) (Naskenovaný obsah publikace je připojen k záznamu knihy v Online katalogu Národní knihovny: http://sigma.nkp.cz/cze/nkc ).
Otázkám udržitelného cestovního ruchu se věnuje také periodikum: Journal of sustainable tourism.(Clevedon, England : Multilingual Matters, tištěná verze vychází od roku 1993). V Národní knihovně ČR je možný přístup k elektronické verzi periodika, a to k ročníkům vydaným po roce 2003. Viz. záznam v Online katalogu Národní knihovny.
Další publikace, které se danému tématu věnují:
*  K udržitelnému rozvoji České republiky: vytváření podmínek. Svazek 3, Hospodářské sektory a environmentální integrace. 1.vyd. V Praze : Univerzita Karlova, Centrum pro otázky životního prostředí, 2002.
*  Sustainable tourism : a global perspective / edited by Rob Harris, Tony Griffin and Peter Williams/. Oxford ; Boston : Butterworth-Heinemann, 2002. ISBN 0-7506-8946-3
*  HUNTER, Colin. Tourism and the environment : a sustainable relationship?. London ; New York : Routledge, 1996, c1995. ISBN 0-415-08524-1 (brož.).
Obor
Tělesná výchova a sport. Rekreace
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.11.2008 14:10
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu