Údolí, druhy
Text dotazu
Dobrý den,
Chtěl bych se zeptat, zda byste mi mohli pomoci.
Před pár lety jsem četl o údolí, někde v zahraničí, které je ze všech stran ohraničeno vysokými skalami, nebo je na skále, teď si úplně nejsem jist, a uvnitř se udržuje vlastní biosystem, kde se vyskytují i druhy, které jinde na světě nejsou, jelikož je úplně izolované od světa a tudíž tu evoluce běžela vlastním směrem.
Snažil jsem se ho najít na Google, ale nepovedlo se mi to.
Tak bych se chtěl zeptat, jestli byste mi mohli doporučit nějaký zdroj, či literaturu, kde bych ho mohl objevit.
Předem děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
ačkoli je poměrně obtížné najít Vámi popisované údolí (mezi skalami je jich poměrně hodně a údolí, kde se nachází ojedinělé druhy živočichů, taktéž), ale domníváme se, že jsme možná jedno, které by odpovídalo Vašemu popisu, našli.
Jedná se o Tehuakánské údolí v Mexiku. V článku " Endemit Tehuakánského údolí" se mimo jiné píše:
"Zvláštnost a jedinečnost údolí je dána také tím, že se v jeho blízkosti nacházejí vlhčí oblasti (zvláště svahy masívu Sierra Madre Oriental směrem od východu) a samotné Valle de Tehuacán tvoří rozsáhlou subaridní enklávu. V Tehuakánském údolí panují zcela specifické podmínky, které daly vzniknout mnoha rostlinám vyskytujícím se pouze zde."
V dalších dokumentech, které se zabývají přírodními zajímavostmi, je uvedeno několik údolí, ale dle popisu nelze tak jednoznačně určit, že by některé z nich odpovídalo Vámi hledanému.
Jedná se např. o údolí Chuang Lung, údolí Chitwan, údolí řeky Nahanni, údolí Awash, údolí Pchi-tchiao (mimo jiné je obklopeno horami o nadmořské výšce až 5000 m /východní okraj Himálaje/, je však známé především pro výskyt pand).
Využili jsme následující zdroje:
KUNTE, Libor. Endemit Tehuakánského údolí. Živa, 1994, 42 = 80(4), s. 158-159. ISSN 0044-4812. Dostupné také z: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/1453320.
MAASS, Winfried et al. Divy přírody: [nominace 7 nových divů přírody. Překlad Martina Vojtová. 2. vyd. Čestlice: Rebo, 2008. 320 s. Poklady naší planety. ISBN 978-80-255-0084-2.
ROSTKOWSKI, Dariusz et al. 100 největších divů přírody. Říčany u Prahy: Junior, C2009. 110 s. XXL.cz. ISBN 978-80-7267-357-5.
Pokud se nejedná o Vámi hledané místo, můžete využít další publikace, které naleznete např. v Souborném katalogu ČR (báze SKC, volně dostupné na adrese http://aleph.nkp.cz/F); stačí zadat klíčová slova příroda, zajímavosti, divy apod. Ideální by také bylo, kdybyste si vzpomněl, kde se např. ono údolí nacházelo.
Obor
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.09.2016 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu