Udílení titulů
Text dotazu
Dobrý den, náš čtenář si potřebuje ověřit následující informaci:
vystudování střední školy s odbornou profesí - titul Ing.,
vystudování vysoké školy s odbornou profesí - titul dipl.Ing.,
vystudování dvou středních škol s odbornou profesí - titul dupl.Ing. či dopl.Ing., těchto titulů prý mělo být užíváno někdy v letech 1965-1970 čtenář si chce ověřit pravdivost tohoto tvrzení a i najít nějaký dokument, kde se o tomto pojednává. My s v knihovně nevíme s tímto dotazem rady. Děkujeme mockrát za pomoc.
Odpověď
Dobrý den, uvedené tituly se užívaly od počátku 70.let do roku 1989/90 v Německu. Jedná se o profesní kvalifikační označení. Titul Ing. obdrželi absolventi tzv.Ingenieurschule, obdoby naší střední odborné školy technického zaměření.
Absolventi technických vysokých škol odcházeli s titulem Dipl.-Ing. Tento titul se užívá pro absolventy vysokých technických škol v Německu dodnes.
Titul dupl.Ing. se nám, bohužel, nepodařilo ověřit.
S Vaším dotazem se můžete obrátit také na Goethe - Institut v Praze:
http://www.goethe.de/ins/cz/pra/wis/bib/csindex.htm (Goethe - Istitut je taktéž zapojen do služby Ptejte se knihovny: www.ptejteseknihovny.cz), popřípadě můžete kontaktovat Goethe - Institut v Německu: http://www.goethe.de/).
Zdroje:
* Geschichte des Ingenieurs : ein Beruf in sechs Jahrtausenden. München :
Hanser, c2006.ISBN 3-446-40484-8 (váz.) * 978-3-446-40484-7 (chyb.) (kniha je dostupná v Národní knihovně ČR či na internetové stránce:
http://books.google.com/books?id=k30WEuWYJIwC&hl=cs&source=gbs_ViewAPI )
*  Meyers neues Lexikon. Band 6. 2., völlig neu erarbeit. Aufl. in 18 Bänden. Leipzig : Bibliograph. Inst., 1973
* http://de.wikipedia.org/wiki/Ingenieur
* http://de.wikipedia.org/wiki/Ingenieurschule.
Obor
Výchova a vzdělávání
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
25.02.2009 15:53
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu