udělat kozla zahradníkem
Text dotazu
hledám anglický ekvivalent českého přísloví udělat
kozla zahradníkem
Odpověď
Dobrý den,
anglické alternativy českého úsloví "udělat kozla zahradníkem" se v knihách různí.
Například ve "Slovníku české frazeologie a idiomatiky" můžete nalézt anglickou obdobu tohoto úsloví ve znění "set the fox to watch the geese".
Kniha "Jak se to řekne jinde" uvádí alternativu k danému českému úsloví v podobě "send not a cat for lard", "Česko - anglický frazeologický slovník" uvádí výrazy "put the cat among the pigeons, set the fox to keep one´s geese" a v "Česko-anglickém frazeologickém a idiomatickém slovníku" můžete nalézt tuto podobu anglických úsloví: "it´s like putting the cat near the goldfish bowl, it´s like setting the fox to keep the geese, it´s (like) asking for trouble".
Použité zdroje:
* ŘEŠETKA, Miroslav. Česko-anglický frazeologický & idiomatický slovník. 1. vyd. Olomouc : Fin, 1999. ISBN 80-86002-57-8.
* BOČÁNKOVÁ, Milena. Česko-anglický frazeologický slovník. 1. vyd. Praha : Ekopress, 2004. ISBN 80-86119-73-4.
* ČERMÁK, František. Slovník české frazeologie a idiomatiky. Výrazy slovesné. 1. vyd. Praha : Academia, 1994.
* BACHMANNOVÁ, Jarmila. Jak se to řekne jinde : česká přísloví a jejich jinojazyčné protějšky. 1. vyd. V Praze : Knižní klub, 2007.ISBN 978-80-242-1878-6.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.02.2011 15:19
Maria píše:
Čtvrtek 14.07.2016 17:11
Dnes som otvorila vasu stranku, snazila som sa Anglickemu kolegovi poslat message v suvislosti s menovanim noveho Ministra zahranicia UK. Udelat Kozla zahradnikem - to je nieco ineho ako "set the fox to watch the geese". Tak som sa rozhodla pre " Set the goat a gardener". Kolega pochopil velice presne...
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu