udavač- udavačský dopis
Text dotazu
Dobrý den. Prosím o výklad slova udavač a udavačský dopis. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
výraz "udavač" se používá pro toho, kdo udává, zpravidla tajně a z důvodů zištných, donášeč, cizím slovem denunciant. Přesné vysvětlení výrazu "udavačský dopis" jsme nenalezli, ale ve vztahu k udavači si ho můžeme vysvětlit jako jeho vyjadřovací prostředek sloužící k udání někoho, většinou posílaný příslušnému úřadu či osobě anonymně.
Informace jsme získali z publikací:
Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost. Praha: Academia, 1994. ISBN 80-200-0493-9.
Příruční slovník jazyka českého. Díl VI. T-Vůzek. V Praze: Státní pedagogické nakladatelství, 1951-1953.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.02.2008 13:51
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu