účty Chrámu sv. Víta
Text dotazu
Dobrý den,
zajímalo by mě, jestli existuje nějaká edice stavebních účtů Svatovítské katedrály. Na univerzitě měli vyučující dojem, že něco takového vyšlo. Velice děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
neuvádíte přesně, o jaké období z hlediska stavby katedrály Vám jde, zda o to nejstarší období či poté období dostavby po vzniku Jednoty pro dostavění Chrámu sv. Víta, která fungovala v letech 1844-1954.
V online katalogu - bázi NKC se nevyskytuje žádný dokument, jehož předmětový popis by obsahoval hesla "stavební účty (účty, Rechnungsbücher )" s kombinací s názvem chrámu (ve všech variantách), to však neznamená, že dokumenty nebyly vydány, jen je nelze prostřednictvím našeho katalogu dohledat, mohou být součástí knihy pojednávající o chrámu a jeho stavbě v celku.
Správa Pražského hradu vydala dvojdílný titul, kde lze předpokládat rozsáhlý aparát použitých pramenů:
Mahler, Zdeněk, Chotěbor, Petr a Hlobil, Ivo. Katedrála sv. Víta. 1. vyd. Praha: Správa Pražského hradu, 1994. 80 s. Pražský hrad. ISBN 80-900048-6-5 Díl 1: Stavba Díl 2: Dostavba
Dohledali jsme také článek
Hlobil, Ivo. Heinrich IV. Parler und der Parlier Henrich.: Die Rechnungsbücher der Veitsdoms in Prag beziehen sich auf den Parlier Heinrich, nicht aut Heinrich Parler. Umění, 1997, 45(2), s. 141-152. ISSN 0049-5123.
kde jedním z předmětových hesel je i heslo "stavební účty", dá se předpokládat, že zde bude uveden pramen.
Dále byla vydána publikace
Kostílková, Marie a Petrasová, Taťána. Jednota pro dostavění Chrámu sv. Víta na Hradě pražském: edice pramenů. I., 1842-1871. 1. vyd. Praha: Artefactum, 1999. 200 s., [11] s. obr. příl. Fontes historiae artium; VIII. ISBN 80-902279-5-3.
Pokusili jsme se také vyhledat Jednotu pro dostavění Chrámu sv. Víta v archivních fondech na stránkách MV ČR, bez úspěchu.
Doporučujeme nejen proto kontaktovat Archiv Pražského hradu, zde, domníváme se, dostanete kompletní odpověď:
https://www.hrad.cz/cs/prezident-cr/kancelar-prezidenta-republiky/oddeleni-archivy-kpr-a-prazskeho-hradu/archiv-prazskeho-hradu
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.04.2012 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu