Učení
Text dotazu
Dobrý den, jsem ve druháku na střední škole, a potřebovala bych od vás radu ohledně učení. Když máme psát test, učivo se naučím, většinou z něj dostanu i dobrou známku, ale problém je v tom, že za dva dny si nic z dané látky nepamatuji. Tudíž, moje otázka zní, jestli nemáte nějaké typy, jak se efektivně učit, abych si aspoň něco zapamatovala, děkuju mnohokrát.
Odpověď
Dobrý den,
ve Vašem případě jde pravděpodobně o trénink dlouhodobé paměti. Při učení se na zkoušky či testy jsme částečně pod stresem a využíváme pouze krátkodobou paměť. Po splnění úkolu si už pamatujeme jen malé množství.
Zasíláme tipy na několik knížek k tématu, které naleznete v našem fondu:
1. Efektivní učení : techniky přemýšlení, soustředění a komunikace s využitím myšlenkových map / Dagmar Chytková, Michal Černý -- 1. vydání V Brně : BizBooks, 2016 -- 158 stran ISBN 978-80-265-0479-5 Sign.: II 114037V1 učení ; tvořivost ; mentální mapa ; paměť ; cvičení ; kritické myšlení ; efektivní učení ; rozvoj myšlení ; trénink paměti
Aktivní a kritické myšlení. Kreativita a myšlenkové mapy. Paměťové techniky. Efektivní čtení. Self management - sebeřízení a organizaci času. Psaní poznámek i odborných textů. Učení se pomocí moderních technologií a prostřednictvím sítě. On-line práce na projektech. http://www.npkk.cz/kpwinsqlnpkk/zaznam.php?vers=3&detail_num=451836
2. Jak se snadno učit a více si pamatovat / Hans Christian Kossak ; [překlad Natalie Vrajová] -- 1. vyd. Praha : Grada, 2012 -- 216 s. -- cze ISBN 978-80-247-4009-6 (brož.) Sign.: II 109319V1 učení ; paměť ; cvičení ; technika ; rozvoj osobnosti
Tato kniha vám poradí, jak získat kontrolu nad svými pracovními a učebními návyky a jak se dále motivovat na cestě za novými vědomostmi. Je kurzem sebeorganizace, jenž vám pomůže učit se snadněji, efektivněji a bez zbytečných stresů. http://www.npkk.cz/kpwinsqlnpkk/zaznam.php?vers=3&detail_num=370586
3. Jak se učíme : překvapivá pravda o tom, kdy, kde a jak se učíme / Benedict Carey ; [překlad Romana Hegedüsová] -- 1. vyd. Brno : BizBooks 2015 -- 247 s. -- cze ISBN 978-80-265-0349-1 Sign.: II 112766V1 učení ; paměť ; mozek ; koncentrace ; rozvoj osobnosti
Kniha pro všechny, kdo se chtějí rychleji, lépe a radostněji učit. Poskytuje klíč, jak v životě plně využít vlastní potenciál. http://www.npkk.cz/kpwinsqlnpkk/zaznam.php?vers=3&detail_num=443356
4. Tajemství efektivního učení : dvakrát lepší výsledky s polovičním úsilím / Martin Krengel ; překlad Iva Michňová -- První vydání Praha : Grada Publishing, 2015 -- 232 stran -- cze ISBN 978-80-247-5543-4 Sign.: II 113463V1 učení ; myšlení ; koncentrace ; tvořivost ; paměť ; motivace ; cvičení ; rozvoj osobnosti ; management času
Zkušený autor přináší osvědčený systém učení, který vás v deseti krocích spolehlivě dovede k perfektním výsledkům u zkoušek, beze strachu a s mnohem menším úsilím než dříve. V knize vyvrací typické mýty o učení a představuje moderní triky pro snazší a efektivnější učení, lepší paměť a koncentraci i pro osvojení time managementu. Zjistíte, že více není při učení vždy lépe a že pochopit souvislosti a získat přehled je důležitější než přetěžovat se detaily. http://www.npkk.cz/kpwinsqlnpkk/zaznam.php?vers=3&detail_num=448143
5. Techniky učení : jak se snadněji učit a více si pamatovat / David Reinhaus ; [překlad Marie Voslářová] -- 2. vyd. Praha : Grada, 2013 -- 104 s. -- cze ISBN 978-80-247-4781-1 (brož.) Sign.: II 110889V1 učení ; strategie učení ; paměť ; motivace učení
Knížka je určena všem, kteří se chtějí snadněji a lépe učit a více si zapamatovat. Díky testu v knize zjistíte, jaký jste studijní typ a jaké metody učení jsou pro vás nejvhodnější. Dozvíte se, jak se správně motivovat, jak při učení ideálně postupovat a jak si vytvořit optimální studijní podmínky. Seznámíte se s osvědčenými technikami, jak se zorientovat v nových informacích a jak je strukturovat, s metodami rychlého čtení, myšlenkovými mapami a mnoha dalšími. http://www.npkk.cz/kpwinsqlnpkk/zaznam.php?vers=3&detail_num=417934
Obor
Výchova a vzdělávání
Okres
Praha
Knihovna
Národní pedagogické muzeum a knihovna J. A. Komenského
Datum zadání dotazu
02.11.2016 22:16
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu