ucebnice pediatrie (detskeho lekarstvi)
Text dotazu
Dobry den,
jake jsou zakladni ucebnice pediatrie - detskeho lekarstvi pred r. 1945 ?
Dekuji
Odpověď
Dobrý den,
jedním ze zakladatelů našeho dětského lékařství je akademik Otakar Teyschl. K jeho nejdůležitějším dílům patří naše první učebnice dětského lékařství Dětské choroby z roku 1931.
Čerpáno z: Zdravotnické noviny, 1978, Roč. 27, 21.9.1978, čís. 38, s.9.
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/29832282
Dalším nestorem československé pediatrie je profesor MUDr. Jiří Brdlík. V roce 1918 vydává "populární" knížku pro matky Dítě kojenec jako první českou publikaci tohoto druhu vůbec. Vyšla i v několika různých překladech. Nemenší úspěch měla i druhá knížka Zdravé dítě a Stručná terapie dětských nemocí, která byla, až do vydání učebnice dětského lékařství v roce 1928, kterou s ním napsal Josef  Švejcar, jedinou českou pediatrickou knihou.
Čerpáno z: Zdravotnické noviny, 1955, Roč. 4, 7.5.1955, čís. 19, s.2.
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/28911730
Českých knih - učebnic z oboru dětského lékařství (pediatrie) před rokem 1945 jsme moc nenašli. Zařadili jsme tedy i knihy především německé, neboť se domníváme, že budoucí lékaři využívali i poznatků zahraničních autorů a němčina byla v té době nejběžnější. Uvádíme i několik knih o pár let novějších, které ale vyšly hned brzy po roce 1945.
Z elektronického katalogu NK ČR, www.nkp.cz, baze NKC:
[C.zaznamu: 000804067]
Teyschl, Otakar, 1891-1968
Detske choroby : ucebnice detskeho lekarstvi pro lekare a posluchace lekarstvi. I. dil / Otakar Teyschl. -- 2. rozsir. vyd.. -- Brno : Barvic a Novotny, 1938 (Globus). -- XII, 794 s. ; 8
[C.zaznamu: 000550266]
Teyschl, Otakar, 1891-1968
Detske choroby : ucebnice detskeho lekarstvi pro lekare a posluchace lekarstvi. I. dil / Otakar Teyschl .... -- V Brne : [s.n.], 1931 (Globus). -- XII, 736 s. ; 8
[C.zaznamu: 000788390]
Brdlik, Jiri, 1883-1965
Strucna therapie detskych nemoci pro lekare a mediky / Napsali prof. dr. Jiri Brdlik a dr. Jos. Svejcar. -- Praha : Jos. Springer, 1928 ([Zdenek Binko]). -- 691 s. : 1 pril. ; 8
Dodatek o zdravotni peci o mladez v republice Ceskoslovenske napsal MUDr. Josef Vesely
Vesely, Josef
Svejcar, Josef, 1897-1997
Z fondu Národní lékařské knihovny jsme vybrali:
TI: Výživa dítěte normálního
AU: Švejcar, Josef, 1897-1997
CI: Stručná učebnice dětského lékařství pro mediky. Vyd. 1. Praha : Zdravotnické nakladatelství, 1949. 1949, s. 35-59.
LA: cze                   RT: kapitola
DE: kojení ; fyziologie výživy dětí ; lidé ; fyziologie výživy kojenců ; potrava pro kojence ; novorozenec ; kojenec ; náhražky mateřského mléka
SG: NLK: K 5157
AN: bmc13018537           DT: 201305
TI: Stručná učebnice dětského lékařství pro mediky
AU: Brdlík, Jiří, 1883-1965 - Švejcar, Josef, 1897-1997 - Houštěk, Josef, 1913-1994 - Kubát, Kamil, 1913-1996
PU: Vyd. 1. Praha : Zdravotnické nakladatelství, 1949. 576 s. : il., tab. ; 24 cm.
LA: cze                   RT: monografie, knihy
PT: učebnice vysokých škol
DE: dítě ; pediatrie
AB: Rejstřík
SG: NLK: K 5157, MA 6280
LI: http://kramerius.medvik.cz/ - Digitalizace plánována
AN: MED00104293           DT: 030908
TI: Dětská chirurgie : pro studující lékařství a lékaře
AU: Podlaha, Josef, 1893-1975
PU: Vyd. 1. V Brně : Rovnost, 1948. 399 s. : il. ; 28 cm.
LA: cze                   RT: monografie, knihy
PT: učebnice vysokých škol
DE: pediatrie ; chirurgie operační ; chirurgie
SG: NLK: K 4656, MA 5553
AN: MED00106009           DT: 030924
TI: Lehrbuch der Kinderheilkunde
AU: Bessau, Georg, 1884-1944 - Feer, Emil, 1864-1955
PU: 14., verb. Aufl. Jena : G. Fischer, 1942. xii, 775 s. : il., tab. ; 26 cm.
LA: ger                   RT: monografie, staré tisky
PT: učebnice
DE: dítě ; pediatrie
SG: NLK: MA 6040
AN: MED00165322           DT: 720628
TI: Lehrbuch der Kinderheilkunde
AU: Bamberger, Philipp, 1898-
PU: 2., umgearb. Aufl. Berlin : Springer-Verlag, 1942. xiv, 821 s. : il., tab. ; 24 cm.
LA: ger                   RT: monografie, staré tisky
PT: učebnice
DE: dítě ; pediatrie
SG: NLK: MA 6041
AN: MED00165319           DT: 090724
TI: Kinderheilkunde : kurz gefaßtes Lehrbuch für praktische Ärzte und Studenten
AU: Hamburger, Franz, 1874-1954
PU: Leipzig : Franz Deuticke, 1926. 201 s. ; 24 cm.
LA: ger                   RT: monografie, staré tisky
PT: učebnice
DE: pediatrie
SG: NLK: MA 4573
AN: MED00161202           DT: 080925
TI: Lehrbuch der Kinderkrankheiten
AU: Gerhardt, Karl Christian Adolph Jacob, 1833-1902 - Seifert, Otto, 1853-1933
PU: 5., verb.und verm. Aufl. Tübingen : Laupp, 1897-1899. [2] sv. : il. ; 23 cm.
LA: ger                   RT: monografie, staré tisky
PT: učebnice
DE: pediatrie
SG: NLK: MA 2585
AN: MED00157479           DT: 071031
TI: Compendium der Kinderkrankheiten für Studirende und Aerzte
AU: Steiner, Johann, 1832-1876
PU: Leipzig : Vogel, 1872. 456, xii s. ; 22 cm.
LA: ger                   RT: monografie, staré tisky
PT: učebnice
DE: pediatrie
SG: NLK: MA 6063
AN: MED00165722           DT: 090811
TI: Lehrbuch der Kinderkrankheiten
AU: Vogel, Alfred, 1829-1890
PU: 3. Aufl. Erlangen : Enke, 1867. xiv, 495 s. ; 24 cm.
LA: ger                   RT: monografie, staré tisky
PT: učebnice
DE: dítě ; nemoc ; kojenec ; pediatrie
SG: NLK: MA 3380
LI: http://www.medvik.cz/archive/nlk/mus/ - titulní strana
AN: MED00157766           DT: 071123
TI: Lehrbuch der Kinderkrankheiten
AU: Gerhardt, Karl Christian Adolph Jacob, 1833-1902
PU: [1. Aufl.]. Tübingen : Laupp, 1861. xii, viii, 501 s. ; 23 cm.
LA: ger                   RT: monografie, staré tisky
PT: učebnice
DE: pediatrie
SG: NLK: MA 6061
AN: MED00165738           DT: 090812
TI: Lehrbuch der Kinderkrankheiten
AU: Bednář, Alois, 1816-1888
PU: Wien : Wilhelm Braumüller, 1856. xx, 594 s. ; 23 cm.
LA: ger                   RT: monografie, staré tisky
PT: učebnice
DE: dítě ; nemoc ; pediatrie
SG: NLK: MČ 2513
AN: MED00157923           DT: 071209
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
03.02.2017 13:54
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu