UBC, UBCIM, IFLA
Text dotazu
Dobrý den,
ráda bych se Vás zeptala na význam UBC a UBCIM. V odborných článcích jsem se dočetla, že z UBC se později stal UBCIM, který roku 2003 IFLA zrušila. Zajímalo by mě, jaká je situace v současné době a zdali je tento program funkční (např. Slovenská národní knihovna si klade za cíl zpracovávat národní bibliografii v souladu s UBCIM). Informace se v jednotlivých článcích dosti liší a je těžké si vytvořit představu o tom, jak tento program v současné době funguje či nikoliv.
Děkuji a přeji hezký den.
Odpověď
Dobrý den,
nejaktuálnější informace k programu UBC (Universal Bibliographic Control) získáte na webových stránkách IFLA (http://www.ifla.org/) . Zde se můžete dočíst, že hlavní činnost UBCIM byla skutečně v roce 2003 uzavřena a koordinace bibliografické  standardizace/normalizace byla přesunuta do IFLA - CDNL Alliance for Bibliographic Standards (ICABS), které bylo později změněno na IFLA-CDNL Alliance for Digital Strategies (ICADS). V roce 2011 bylo rozhodnuto o ukončení ICADS a zároveň na každoroční konferenci IFLA byla přednesena idea o "znovuoživení" UBC. Tento úkol, který je pravděpodobně stále v procesu utváření, má ve své kompetenci sekce "Bibliographic Section".
Více se o UBC můžete dočíst právě na stránkách IFLA, kde předpokládáme, najdete nejrelevantnější a nejaktuálnější informace:
* http://www.ifla.org/publications/ifla-professional-statement-on-ubc (http://www.ifla.org/news/ifla-professional-statement-on-ubc)
* Bibliography Section - http://www.ifla.org/bibliography ; plán sekce na roky 2012-2013 http://www.ifla.org/files/assets/bibliography/Action%20plan%202012-2013.pdf
* http://ifl.sagepub.com/content/1/1/4.extract  - historie UBC
* http://www.ifla.org/
Pokud byste potřebovala další nebo podrobnější informace k organizaci IFLA i projektu UBC, můžete se obrátit na kolegy z Knihovny knihovnické literatury http://knihovnam.nkp.cz/sekce.php3?page=04_knihovna_knihovnicke_literatury.htm, kkl@nkp.cz.
Ohledně získání  informací  o práci Národní slovenské knihovny v souladu s UBCIM se můžete  obrátit přímo na tuto knihovnu  (http://www.snk.sk/, služba Spýtajte sa knižnice http://www.spytajtesakniznice.sk/).
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.06.2013 08:02
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu