U řezníka a socha sv. Jiří
Text dotazu
Dobrý den,
ráda bych se zeptala na literaturu vztahující se k historii vybraných drobných památek, konkrétně božích muk U řezníka v Bolevci (směrem na Záluží) a jezdecké soše sv. Jiří na čestném nádvoří křimického zámku. Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
k Vašemu dotazu se vztahují následující zdroje. U každého záznamu je uvedena signatura Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje (dále jen SVK PK).
Boží muka U Řezníka v Bolevci:
JANEČEK, Miloslav et al. Bolevec a okolí: (městské obvody Plzeň 1 a Plzeň 7 –  Radčice, části Chotíkova, Ledec, Záluží, Třemošné, Zruče a Sence). Plzeň: Starý most, 2001. 343 s. ISBN 80-238-7629-5. [křížový kámen a boží muka U Řezníka s. 111-112]
signatura SVK PK 31A92758
Bolevecké rybníky a okolí: pohledová mapa s ilustracemi [kartografický dokument]. Plzeň: Ramap, 1996. 1 mapa pohledová. ISBN 80-238-1360-9. [U Řezníka – stručný text]
signatura SVK PK 391A39108
Boží muka jsou součástí známé Sigmondovy naučné stezky v Plzni-Bolevci, zastávka cesty č. 8: U Řezníka.
Protože nepíšete, zda se Vám jedná i o kamenný kříž, zasílám též záznamy dvou dokumentů k němu:
BERANOVÁ, Simona et al. Od starého Bolevce k městskému obvodu Plzeň 1: ve fotografiích a vzpomínkách. Plzeň: Sdružení boleveckých rodáků ve spolupráci s Městským obvodem Plzeň 1, 2007. 302 s. ISBN 978-80-239-9722-4. [fotografie kříže „U Řezníka s. 137]
signatura SVK PK 32A12944
WIESER, Stanislav. Kamenné kříže Čech a Moravy. 2., dopl. vyd. Praha: Argo, 2001. 475 s. ISBN 80-7203-370-0. [s. 284]
signatura SVK PK 92586
Jezdecká socha sv. Jiří na zámku v Křimicích:
BĚLOHLÁVEK, Miloslav et al. Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Sv. 4, Západní Čechy. Vyd. 1. Praha: Svoboda, 1985. 521 s. [zámek v Křimicích s. 122-123]
signatura SVK PK 32A896-4
LÁBEK, Ladislav. Kamenné sousoší sv. Jiří v Křimicích. Plzeňsko: list pro vlastivědu západních Čech. 1933, roč. 15, č. 1, s. 17.
signatura SVK PK např. 36A1201
MOTEJZÍK, Pavel a MÁCHA, Lukáš. Zámek Křimice: baroko s kapkou empíru. Vítaný host v Plzeňském kraji: čtvrtletník příznivců přírody, památek a lidí. 2015, č. 3, s. 24-25. ISSN 1801-6561.
momentálně v SVK PK k dispozici bez objednání ve speciální studovně v 1. p.
Pověst k soše:
SCHIEBL, Jaroslav. Plzeň v pověsti, legendě, tradici a škádlivce. Díl 3. 1. vyd. Plzeň: Vlastivědné knihkupectví a nakladatelství Marie Lábkové, 1934. 161 s. [Socha svatojirská v Křimicích, s. 96-98]
signatura SVKP např. 115919-3
Použité zdroje
katalog Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje
regionální databáze a kartotéky Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
Plzeň-město
Knihovna
Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje v Plzni
Datum zadání dotazu
18.11.2015 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu