U Kozáků
Text dotazu
Dalo by se prosím dohledat, proč se dům v Praze 2, Ječné ulici jmenuje U Kozáků, případně majitele domu od r. výstavby v r. 1874? Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
bohužel se nám nepodařilo dohledat proč se domu přezdívá "U Kozáků" ani jeho původní majitele.
Architektem domu byl Anton Pitlík. Známá je především jeho práce na Novém Městě pražském, například dům č.p. 1444/20 v Lípové ulici, zaniklé domy č.p. 1452 a 1453 v ulici Na Bojišti a v téže ulici novorenesanční nájemní dům č.p. 1469/26. V dnešní Melounové ulici avrhl v roce 1871 novorenesanční nájemní dům č.p. 1609/3 a o rok později dom v Kateřinské ulici č.p. 1521/13.
Nájemní dům u Kozáků je třípatrovou budovou ve stylu italské renesance. Má pětiosé průčelí, střední tříosý rizalit je završen segmentovým tympanonem s vázou na vrcholu. V tympanonu jsou umístěny antikizující plastiky, tři ženské figury, dílo sochaře Josefa Václava Myslbeka. Přízemí domu je členěno výraznou bosáží, patra rustikou. V prvním patře je balkon v rizalitu s balustrovým zábradlím. Všechna okna mají štukovým ornamentálním pásem zdobené šambrány a konsolami nesenými segmentovými frontony. Parapetní římsy jsou rovněž neseny konsolami. Dvorní stavení je jednopatrové s mezaninem. Přízemí s garážemi člení bosáž, mezanin rustika.
Vedle vchodu je umístěna pamětní deska K. Kukačky, který zde padl na počátku pražského povstání 5. 5. 1945.
Použité zdroje
VLČEK, Pavel a Růžena BAŤKOVÁ. Umělecké památky Prahy. Praha: Academia, 1998. ISBN 80-200-0627-3.
POLÁK, Milan. Nájemní dům U Kozáků, Ječná č.p. 528/31. Encykopedie prahy 2, 2021. https://encyklopedie.praha2[…]dum-u-kozaku-jecna-cp-52831
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Knihovna Akademie věd České republiky
Datum zadání dotazu
07.02.2023 19:03
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu