Typy dokumentů
Text dotazu
Dobrý den,
Rád bych se zeptal, jaké třídy a typy dokumentů rozlišujeme v knihovnách?? A zda sem patří i MDT?
Děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
V knihovnictví se můžeme setkat s různými pohledy na typologii dokumentů, která se zároveň postupně vyvíjí s rozvojem nových technologií. Typologie nejsou zcela jednotné, ale v zásadě v nich najdeme stejná pravidla.
Dokumenty jsou dnes také nazývané též informační prameny či informační zdroje, aby zahrnovaly i novodobé typy, především elektronické zdroje.
Typy dokumentů rozlišujeme podle řady atributů a to např. podle formy vycházení, obsahu, typu nosiče, stupně zpracování informace, dle míry zveřejnění.
Níže uvádíme příklady typologie zdrojů podle vybraných kritérií (atributů)
Podle formy vycházení dělíme dokumenty na:
Postupně vydávané zdroje (seriály)
Ukončené zdroje (monografie)
Integrační zdroje
Podle obsahu dělíme dokumenty na:
Písemné (textové)
Obrazové
Zvukové (auditivní)
Audiovizuální
Elektronické
Digitální
Podle stupně zpracování informací dělíme dokumenty na:
Primární
Sekundární
Terciární
Můžeme rozlišovat například tyto typy dokumentů
Monografie
Sborníky
Učebnice
Skripta
Příručky
Encyklopedie. Noviny
Časopisy
Ročenky
Periodické sborníky
Nepravá periodika
Patentové dokumenty
Normy
Vědecko-kvalifikační práce
Výzkumné zprávy
Firemní literatura
Výzkumné zprávy
Legislativní dokumenty
Separáty
Grafiky
Fotografie
Gramofonové desky
Magnetofonové kazety
CD-ROMy
DVD
Zvukové záznamy
VHS
Zdroj: *https://wiki.knihovna.cz/index.php/Typy_dokument%C5%AF
MDT (mezinárodní desetinné třídění) nepatří do typologie dokumentů. Jedná se o klasifikační systém, který se používá při věcné katalogizaci při popisu dokumentů pro určení obsahu dokumentů. Podle něj se pak literatura vyhledává a tento systém se používá se ke stavění fondů ve studovnách.
Pomocí MDT je dokument klasifikován a jeho obsah je vyjádřen číslem, které je mezinárodně srozumitelné.
Více např. zde: *https://wiki.knihovna.cz/index.php?title=Mezin%C3%A1rodn%C3%AD_desetinn%C3%A9_t%C5%99%C3%ADd%C4%9Bn%C3%AD_(MDT)
Zdroje:
*DROBÍKOVÁ, Barbora. Typologie dokumentů [online]. [cit. 2022-03-19]. Dostupný z: https://ipk.nkp.cz/docs/rkk/drobikova-barbora-typologie-dokumentu
*KRČÁL, Martin. Metody knihovnické práce (VIKBA04). 10, Typologie dokumentů [online]. Brno, 2012 [cit. 2022-03-19]. Dostupný z: https://is.muni.cz/el/1421/podzim2012/VIKBA04/um/mkp10-typologie.pdf
*BALÍKOVÁ, Marie. Univerzální klasifikační systém. In: KTD: Česká terminologická databáze knihovnictví a informační vědy (TDKIV) [online]. Praha : Národní knihovna ČR, 2003- [cit. 2022-03-19]. Dostupné z: https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000001656&local_base=KTD.
*Mezinárodní desetinné třídění: zkrácené vydání. Díl 1, Pomocné tabulky třídy 0/53. zkrác. vyd. Praha: Artifex, 1994. 177 s. ISBN 80-900034-6-X.
*Mezinárodní desetinné třídění. Díl 2. Zkrác. vyd. Praha: Artifex, 1995. 237 s. ISBN 80-900051-4-4.
*Mezinárodní desetinné třídění. Díl 3, Abecední předmětový rejstřík. Zkrác. vyd. Praha: Artifex, 1995. 239 s. ISBN 80-900072-5-2.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
Praha
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
15.03.2022 20:25
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu