tykání a vykání
Text dotazu
Dá se výkani vrátit na tykani?
Odpověď
Dobry den,
nize uvedeny odkaz je jednim z odkazu, ktery vysvetluje pravidla vykani a tykani http://cs.wikipedia.org/wiki/VykC3A1nC3AD#Pravidla_vyk.C3.A1n.C3.AD_a_tyk.C3.A1n.C3.AD.
Pripad, ktery resite se svym kolegou na pracovisti nebo jemu podobny pripad v obecne rovine, se nam bohuzel nepodarilo najit. Vzdy je nutne, aby se domluvili ti lide, kterych se to tyka, spolu.
"...Pravo na tykani je vyznamenani, ktere udeluje pratelstvi..., zavazuje ucte k druhemu. Neni - jak se mnozi domnivaji - duvodem pro nedbale chovani.
A nabizet nekomu tykani, abychom od nej neceho snaze dosahli, aby se stal pristupnejsi, je hrube zneuziti.
Velmi problematickou je otazka tykani mezi muzem a zenami v zamestnani.
Tykani muze svadet k duvernoste, jeho vyzadovani ...by mohlo byt chapano jako jisty krok smerem k sexualnimu haraseni. ..."
Zdroj: SMEJKAL, Vladimir, BACHRACHOVA, Hana. Velky lexikon spolecenskeho chovani. Praha: Grada Publishing,, 2007.
"...Diskuze, zda je tykani nebo vykani v praci spravne nebo chybne, se v poslednich letech prohloubily. Jednoznacna odpoved neexistuje....vykani a tykani se prirazuje emocialni odstup ci emocialni blizkost. Jedna se pritom o jazykovou hranici, jejiz nepovolene prekroceni muze vyvolat mrzutost az silnou averzi. Proto je obvykle, ze se o tykani poprosi, popripade se nabiddne... Nikdo by nemel bez domluvy tykat druhym! Jednostranne blahosklonne tykani je urazlive a nepriznive ovlivnuje atmosferu na pracovisti... Je treba jasne zduraznit: kazdy clovek ma pravo odmitnout nabidku tykani! Otazkou zustava, zda je to v pracovnim zivote pri pohledu na (nove) spolupracovniky chytre. Proto v takove situaci premyslejte: "Co bude pro me lepsi? Nebudou me po odmitnuti tykani povazovat za outsidera, nebudu pusobit povysene (to bohuzel takovy nasledek miva), mohu rici, ze si chci udrzet odstup? nebo je to dokonce vyhoda, kdyz ukazu, ze je urcity odstup dulezity?" Problem s odpovedi a vasim rozhodnutim vam nemuze vyresit zadne pravidlo spolecenskeho chovani. Casto pomuze zmirnit pocitovy odstup mezi tykanim a vykanim, jestlize zvolime smiseny zpusob: osloveni krestnim jmenem, avsak s vykanim. ...
Po podnikovem vecirku se nekdy stane, ze si clovek uvedomi, ze si potykal s nekym (alkohol, bujare veseli) a ted nam to komplikuje vsedni den v praci, pak to chce pouze priznat barvu. Priznat se k chybe kvuli alkoholu, omluvit se za ni, nechat vse pri starem - a sice ihned, den pote. To je jedina sance, jak zabranit hlubokemu pocitu urazky, ktery jinak nevyhnutelne vznika, kdyz nekdo vezme tykani zpet...."
Zdroj: WOLFFOVA, Inge. Etiketa v zamestnani. Udelejte dobry dojem! Praha: Grada, 2007.
"Diskriminace na pracovisti:
Zdrzime se nevhodnych poznamek na adresu jinych kolegu ci sefa,...patri sem vsechny projevy, ktere vedou k ponizovani lidske dustojnosti....Pamatujme, ze sexualni obtezovani je definovano jako jakykoli projev, ktery druha strana jako obtezovani pocituje, mohou to byt doteky, slovni narazky, vtirave otazky, nekdy staci k vyvolani pocitu ponizeni i pohledy...."
Zdroj: SPACEK, Ladislav. Velka kniha etikety. Praha: Mlada fronta, 2005.
Obor
Výchova a vzdělávání
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.05.2008 09:27
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu