Týdeník Mladý svět
Text dotazu
Existuje elektronická podoba týdeníku Mladý svět? Je možně vyhledat konkrétní článek např. o košíkové studentů gymnazia v Třeboni? Děkuji za radu.
Odpověď
Dobrý den, Některé časopisy i knihy jsou v elektronické podobě k dispozici na portálu Kramerius (http://kramerius.nkp.cz/kramerius/Welcome.do?lang=cs), částečně zcela volně, část, hlavně ty novější, jen v budově NK (z důvodu autorských práv). V obsahu portálu pak lze vyhledávat. Mladý svět tu bohužel prozatím není.
Mladý svět uvádí mezi svými zdroji mediální databáze Anopress (www.anopress.cz), v přístupu, který je k dispozici v Národní knihovně, jsme se však k vyhledávání v Mladém světě nedostali. Patrně je MS, i jako zaniklý časopis, součástí zvláštní licence, kterou již NK nemá. Více byste zjistil snad dotazem u firmy Anopress. V každém případě Anopress zveřejňuje dokumenty od r. 1996.
Pokud jde o vyhledávání, snad by bylo možné využít také bibliografie, pro některá období by to ovšem bylo poměrně pracné a výsledek nelze předem zaručit.
Pro články v časopisech od r. 1991 je k dispozici databáze ANL (http://sigma.nkp.cz/F/), pro starší období tištěné bibliografie:
Bibliografický katalog ČSR, : Články v českých časopisech (vycházelo od r.
1953).
Tato bibliografie je k dispozici v Referenčním centru národní knihovny.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.05.2009 15:35
Josef Liška píše:
Pátek 05.06.2020 18:38
Prosím o sdělení, jestli je možno dohledat články z Mladého Světa z roku 1975-1980. Děkuji
PSK - admin píše:
Středa 10.06.2020 14:56
Dobrý den,
časopis Mladý svět je možné prohlížet buď v digitalizované nebo tištěné podobě. Ročníky s vydáním do r. 1989 včetně jsou v digitalizované podobě v současné době dostupné pro prohlížení v rámci rozhraní Národní digitální knihovna DNNT (DNNT = díla nedostupná na trhu, https://www.ndk.cz) registrovaným uživatelům knihoven a institucí, které byly zapojeny i do projektu Národní digitální knihovna pro VŠ fungujícím v době nouzového stavu.
Pokud tedy jste registrovaným uživatelem Národní knihovny ČR nebo případně jiné knihovny (https://dnnt.nkp.cz/downloads/knihinst.xlsx), můžete se do systému přihlásit pomocí údajů na Vašem čtenářském průkazu, u některých institucí prostřednictvím sociálních identit. U Mladého světa je sice u jednotlivých ročníků ikonka zámečku, ale po přihlášení se k ročníkům 1989 a starším dostanete. Zámeček se zobrazuje z toho důvodu, že jsou digitalizovány i novější ročníky po r. 1990, které zatím mezi díla nedostupná na trhu nebyly zařazeny, a proto jsou v plném textu dostupné pouze z určitých počítačů v budově NK ČR.
Přestože díla vydaná před rokem 1989 patří mezi díla nedostupná na trhu, stále se jedná o díla chráněná autorským zákonem. Z tohoto důvodu jsou jednotlivá čísla dostupná pouze v režimu pro online čtení, není možné je stahovat nebo tisknout jako v případě veřejných (volných dokumentů). Plný přístup k digitální knihovně, včetně mladších ročníků i možnosti tisku, je pak možný pouze z chráněných počítačů v NK ČR.
Pokud byste k systému potřeboval více informací, doporučujeme následující stránku - https://www.nkp.cz/[…]/NDK-DNNT-FAQ, na které naleznete všechny potřebné informace, včetně návodu jak se přihlásit, případných problémů atd.
V případě, že dáváte přednost tištěným dokumentům, je možné si v online katalogu na základě čtenářského průkazu NK ČR jednotlivé ročníky objednat k prezenčnímu studiu do Všeobecné studovny (https://aleph.nkp.cz/F/?fun[…]0356421&local_base=NKC, ikona Exempláře). V současné době je Národní knihovna ČR otevřena v omezeném režimu, věnujte proto, prosím, pozornost informacím na našich stránkách (https://www.nkp.cz/[…]/otevreni), informace k Všeobecné studovně pak na (https://www.nkp.cz/soubory/ostatni/covid_vseobecna.pdf). Důležitá je zejména přestávka v provozní době od 13.15 do 14.15, kdy probíhá dezinfekce prostor, a také nutnost si studijní místo předem rezervovat v čtenářském kontě.
Mladý svět je případně také k dispozici i v jiných českých knihovnách, viz Souborný katalog ČR - https://aleph.nkp.cz/F/?fun[…]0083706&local_base=SKC.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu