tvoření slov, přípony
Text dotazu
Sháním pojednání či speciální studie o odvozování názvů stoupenců různých směrů a hnutí - náboženských, politických a jiných. Vyskytuje se řada různých přípon: -ISTA: utrakvista, buddhista, spiritista, socialista, abolicionista ; -ITA: husita, táborita, jezuita, jakobita, maronita ; -AN/ÁN: křesťan, luterán, zoroastrián, republikán ; -(OV)EC: lidovec, národovec, sandinovec ; -ÁŘ: unitář. Někde se název člena dá použít pro hnutí-celek: sokol, pionýr, junák. Tolik pro ukázku, našly by se mnohé další příklady.
Zajímal by mě co nejširší možný výčet takových přípon, kdy se používají,
snad i jejich vývoj v historickém a kulturním kontextu.
Odpověď
Dobrý den, obáváme se, že Váš dotaz je pro zdroje Národní knihovny příliš specifický.
Vhodnější institucí, kde by Vám jistě lépe poradili, je například Ústav pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz), ústav má i svoji knihovnu - http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=knihovna .
Nalezli jsme pouze stručné informace s vyjmenováním přípon, které se používají při odvozování podstatných jmen "příslušných ke skupině lidí" (ke kolektivu, stoupenci hnutí a směrů), avšak bohužel žádné další podrobnější údaje. Tyto informace naleznete v následujících publikacích:
* Příruční mluvnice češtiny. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 1995. Str. 117. ISBN 80-7106-134-4.
* SVOBODOVÁ, Diana. Průvodce českou slovní zásobou. Praha: Vade Mecum Bohemiae, 2006. Str. 28. ISBN 80-86041-34-4.
* RUSÍNOVÁ, Zdenka. Tvoření slov v současné češtině. Brno: Masarykova univerzita, 1993. Str. 18. ISBN 80-210-0133-X.
* MALIŠ, Otakar; MACHOVÁ, Svatava. Současný český jazyk: nauka o tvoření slov: lexikografie. Praha: Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy, 1992. Str. 39. ISBN 80-7066-631-5.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.10.2008 13:56
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu