Tvorba Svatopluka Čecha
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jak se jmenuje báseň Od Svatopluka Čecha, ze kterého je tento úryvek.
Byť celý svět se v úděl dostal tobě,
jdi bez radosti dál – toť pouhé nic!
Byť celý svět jsi ztratil v sudby zlobě,
jdi bez žalosti dál – toť pouhé nic!
I žal i radost minou, zajdou v hrobě,
miň klidně tento svět – onť pouhé nic!
Napsal to vůbec Svatopluk Čech? Z jaké je tato báseň sbírky?
Odpověď
Dobrý den,
jedná se o krátkou báseň, která byla poprvé otištěna v časopise Květy roku 1880 a podepsána pseudonymem A. Rouček. Jejím autorem je ovšem Svatopluk Čech.
Uvedena zde je jako perská průpověď. Báseň nese název Nic.
Květy ze dne 5. 1. 1880, str. 601: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/31351440
(pokud se Vám text nezobrazuje správně, nainstalujte si plug-in: https://www.cuminas.jp//en/downloads/download/?pid=1 )
O něco později  byla báseň zařazena do básnické sbírky:
ČECH, Svatopluk. Lešetínský kovář; a Menší básně. V Praze: F. Topič, 1899. 286 s. Sebrané spisy Svatopluka Čecha; 2.
(viz - http://www.ceska-poezie.cz/cek/ (přístup do databáze je možný po bezplatné registraci)
Celý text básně:
Nic.*)
(Perská průpověď.)
Byť celý svět se v úděl dostal tobě,
jdi bez radosti dál - toť pouhé nic!
Byť celý svět jsi ztratil v sudby zlobě, jdi bez žalosti dál - toť pouhé nic!
I žal i radost minou, zajdou v hrobě,
miň klidně tento svět - onť pouhé nic!
---
*) Ve "Květech", 1880, pod pseudonymem A. Rouček.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.05.2016 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu