Turkotatarské vlivy na Moravě
Text dotazu
Dotazuji se, jestli je možné, že se někdy na Moravě usadili nájezdníci či kočovníci turkotatarských, případně mongolských etnik, mísili se se zdejší populací a zanechali vlivy v lidové kultuře. Například vím o odvážné teorii, že se usadili Tataři v místech na jih a jihovýchod od Uherského Hradiště: Kunovice, Hluk. Ale s těmito dohady přišli spíše středoškolští pedagogové, nemám zprávy, že by k tomu byly nějaké cílené výzkumy. Minulý rok mě překvapil názor, údajně zastávaný nějakým historikem, a sice že na Moravu pronikli Buseni, větev Polovců, usídlili se v Bzenci, který podle nich nese název, a jejich vliv se projevuje odlišností místního folklóru. Zajímalo by mě, jestli docházelo k usazování dalších turkických etnik: Pečeněhové, Chazaři, Kumáni. Uvítám informační zdroje i odkazy na instituce, kde se lze o těchto tématech dozvědět více. Ale jsou to zřejmě věci dost spekulativní a neočekávám, že se k nim najde mnoho materiálů, jestli vůbec nějaké. Předem děkuji.
Odpověď
Dobry den,
bohuzel se nam skutecne nepodarilo nalezt zadne informace o Vami uvadenych vlivech. Predpokladame, ze nemate na mysli moznost smiseni slovanskeho obyvatelstva s Avary ci Huny. Avari na Moravu pravdepodobne nepronikli, ale vliv jejich kultury tam dosahl. V publikaci Dejiny obvyvatelstva ceskych zemi je uvedeno, ze neni jednoduche urcit, kam az skutecne Avari dosli. Puvodne se soudilo, ze to byli mongoloidi a ze by tedy moli byt podle lebek snadno rozeznatelni od Slovanu, ktery spolu s nimi po sobe zanechali rozsahla kostrova pohrebiste. Ale i na techto pohrebistich na uzemi Madarska a jizniho Slovenska, kde o avarskem nebo aspon slovansko-avarskem razu neni pochyb, je jen velmi nizke procento mongoloidnich koster, nejvyse tak kolem 5%. Moznym vysvetlenim je, ze populace, ktera dorazila do stredni Evropy uz zdaleka nebyla slozena jen z puvodnich Avaru. Je take mozne, ze Avari nebyli vubec mongoloidi a nesporne mongoloidni lebky patri tem, kteri se k avarske migraci pripojili cestou. Typicka slovansko-avarska pohrebiste uz na Morave nejsou znama (az na vyjimku v Dolnich Dunajovicich) a ani v pozdejsich souborech se nenachazi mongoloidni elementy. Pohyb obyvatelstva na Morave v souvislosti s archeologickymi nalezy je mimo jine popsan i v knize R. Noveho Velka Morava. Informace o usazovani kocovniku a najezdniku jsme nenasli ani ve spojeni s pruchodem tatarsko-mongolskeho vojska Moravou v roce 1241 nebo boji na Morave, kterych se ucastnili Kumani v letech 1253, 1273 a 1304. V roce 1853 moravsky historik Petr rytir Chlumetzky prisel s teorii, ze v hrobe pod mohylou Zuran  byli ve  13.stoleti pohrbeni tatarsti nacelnici http://www.phil.muni.cz/archeo/moravskaarcheologie/vyzkumy/rim_stehovani/zuran/index.html), tato informace se vsak pozdejsimi vyzkumy ve 20. stoleti nepotvrdila.
Prosli jsme i nekolik publikaci o historii Uherskeho Hradiste, Kunovic, Hluku a Bzence. V knize Kunovice v promenach casu jsou pouze uvedene nasledujici informace, bohuzel vsak bez blizsiho urceni pramene:
* Kunovice v promenach casu. Breclav : Moraviapress, 1996. s. 32.
... Schazejeci pisemne doklady nam take neumoznuji rici cokoliv blizsiho o Kunovicich v 10. a 11. stoleti, tedy o dobe po rozpadu Velke Moravy. Na jedne strane ve starych osadach prezivalo puvodni obyvatelstvo , na druhe strane sem zacaly pronikat madarske kmeny, pro jejich z pritomnost jsou dokladem stare pomistni nazvy jako Beščeně (nazev odvozen od uherskeho  kmene Pecenehu), Sikuty (kmen Sikulu) a pod....
Puvod mistniho jmena Bzenec je bez souvislosti s Buseni vysvetlen v knize Mistni jmena na Morave a ve Slezku:
* HOSAK, Ladislav; SRAMEK, Rudolf. Mistni jmena na Morave a ve Slezsku. [Dil] 1, A-L. Praha : Academia, 1970. s. 140-141.
Bzenec - poprve je zminen v roce 1231 Bisenz, mistni jmeno vzniklo substantivizujici priponou -ec k adjektivu bezny, praslovansky bъzъnъcъ -> puv. nominativ Beznec (odtud i lat.-nem. zapisy s pocat. Bis- , v nichz substituce e/i). Podle neprimych padu "do Bzence", "za Bzencem" apod. vznikl vyrovnanim novy nominativ Bzenec. Mistni jmeno znaci misto porostle bezem, potok tekouci bezovim apod., pak osada tam zalozena.
pouzite prameny:
* Dejiny obyvatelstva ceskych zemi. Praha : Mlada fronta, 1996. s. 30-32. ISBN 80-204-0283-7.
* NOVY, Robert. Velká Morava : tajemne ozveny na platne dejin. Praha : Onyx, 2004. 187 s. ISBN 80-86788-22-9.
* Etnograficky atlas Cech, Moravy a Slezska. IV, Etnograficky a etnicky obraz Cech, Moravy a Slezska (1500-1900). Praha : Etnograficky ustav Akademie ved CR, 2004. 89 s.  ISBN 80-85010-57-7.
* TRESTIK, Dusan. Vznik Velke Moravy : Moravane, Cechove a stredni Evropa v letech 791-871. Praha : Nakladatelstvi Lidove noviny, 2001. 384 s. ISBN 80-7106-482-3.
* MERINSKY, Zdenek. Odraz interetnickych vztahu v hmotne kulture stredoveke Moravy. Archeaeologia historica. 2003, c. 28, s.55-67. ISSN 0231-5823.
* DROBERJAR, Eduard. Vek barbaru : ceske zeme a stehovani narodu z pohledu archeologie. Praha a Litomysl : Ladislav Horacek - Paseka, 2005. 260 s. ISBN 80-7185-656-8.
* ADAMEK, Frantisek. Tatari na Morave. Praha : Neklan, 1999. 134 s.ISBN 80-901987-8-3.
Doporucili bychom Vam obratit se s Vasim dotaz spise na odborniky, at jiz historiky, archeology ci etnology:
* Historicky ustav AV CR - http://www.hiu.cas.cz/cs/organizacni-struktura/oddeleni-dejin-stredoveku.ep/
* Archeologicky ustav AV CR Brno - http://mamut.iabrno.cz/arub/
* Etnologicky ustav AV CR - http://www.eu.cas.cz/
* Narodni ustav lidove kultury (http://www.nulk.cz/)
Obor
Antropologie, etnografie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.08.2008 07:49
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu