Turecko, zemětřesení
Text dotazu
Dobrý den písi bakalářskou práci na téma významná zemětřesení v Turecku, mohli byste mi prosím doporučit nějakou literaturu nebo webovou stránku? děkuji
Odpověď
Dobry den, v elektronickem katalogu Narodni knihovny - baze NKC
(http://sigma.nkp.cz/cze/nkc) jsme nalezli pouze jednu publikaci venujici se zemetreseni v Turecku:
Main shock and aftershock records of the 1999 Izmit & Düzce, Turkey earthquakes [elektronický zdroj] / by M. Çelebi, scientific editor ... [et al.]. -- Ver. 1.0. --  Dokument. -- Menlo Park, Calif : U.S. Dept. of the Interior, U.S. Geological Survey, 2001. -- 2 elektronické optické disky (CD-ROM) : zvuk., barev. ; 12 cm
- uplny zaznam dokumentu obsahuje i odkaz na zdroj na internetu - http://purl.access.gpo.gov/GPO/LPS15860
Databaze NKC bohuzel neobsajuje ani dokumenty s tematikou Turecko - geologie nebo Turecko - seismologie apod. ani v anglickem jazyce. Dalsi zdroj, ktery byste mohla pouzit, je Souborny katalog CR (http://sigma.nkp.cz/cze/skc) obsahujici zaznamy dokumentu i ostatnich knihoven nasi republiky. Na dotaz "turecko and zemětřesení" zadany do pole predmet (na hlavni strance katalogu zvolte v horni casti odkaz "Z ruznych poli" a v polich pro vyhledavani zvolte pomoci rolovaciho menu polozku predmet) mi byly vraceny 3 dokumenty v anglictine. Kliknutim na nazev dokumentu si zobrazite jeho uplny zaznam, kdy v poli "Ve fondu" zjistite, ktera knihovna dokument vlastni.
Co do poctu nalezenych dokumentu pro Vas asi bude nejvetsim prinosem clankova databaze Clanky v ceskych novinach, casopisech a sbornicich - ANL (http://sigma.nkp.cz/cze/anl), kdy by se Vam po zadani vyrazu "turecko and zemetreseni" do pole predmet melo zobrazit 34 relevantnich zaznamu.
Vyuzit muzete i zdroje na internetu, napr. pres vyhledavac Google (http://www.google.com). Do vyhledavaciho pole muzete zadat spojeni "turecko zemetreseni" nebo jeho ekvivalent v anglictine "turkey earthquake".
V Turecku existuje v ramci Ministry of reconstruction and resettlement i specialni oddeleni, ktere se zabyva problematikou zemetreseni Ministry of reconstruction and resettlement, General directorate of disaster affairs, Earthquake research department (http://www.deprem.gov.tr/indexen.html). Na strance http://www.deprem.gov.tr/news.htm zde najdete prehled nicivych zemetreseni v Turecku se zakladnimi udaji.
Podrobne informace o zemetreseni z let 1999-2003 jsou pristupne na strankach Department of earthquake engineering(http://www.koeri.boun.edu.tr/depremmuh/eqspecial.htm,
http://www.koeri.boun.edu.tr/depremmuh/default.htm), ktere je soucasti Kandilli observatory and earthquake institute (http://www.koeri.boun.edu.tr/eng/topeng.htm) na Bogazici university.
Registrovani uzivatele NK CR mohou primo v NK CR nebo prostrednictvim tzv.
vzdaleneho pristupu (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=vzdal_pristup.htm) vyuzivat radu zahranicnich  licencovanych databazi. Domnivame se, ze relevantni clanky byste mohla nalezt napr. v databazich GeoRef a GEOBASE, ktere jsou specializovana na vedy o zemi (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_infozdroje_han.php3#geobase).
Krome techto specialne zamerenych databazi nabizi NK CR i zdroje multidisciplinarni, napr. Ebsco, Web of Science, Science Direct, Springer Link, jejich blizsi charakteristiku naleznete na http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_infozdroje_han.php3. Ve vsech zminenych databazich jsme nalezli clanky o zemetreseni ve vztahu k Turecku, samozrejme zalezi i na Vasi specializaci zda se zajimate pouze o toto tema z pohledu seismiky nebo zda potrebujete informace zemetreseni i z jinych uhlu pohledu (napr. psychologie, stavebnictvi, architektura).
Svuj dotaz byste mohla konzultovat s nekterym z odbornych pracoviste v CR,
napr:
- Geofyzikalni ustav AV CR
-http://www.ig.cas.cz/cz/struktura/oddeleni/seismika/
- Geologicka knihovna, Ceska geologicka sluzba - http://www.geology.cz/extranet/sluzby/infosluzby/knihovna
- Ustav hydrogeologie, inzenyrske geologie a uzite geofyziky - http://www.natur.cuni.cz/uhigug/web/
Obor
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.11.2007 18:31
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu