Turecko a EU
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu při výběru vhodných a aktuálních materiálů na svou bakalářskou práci na téma Turecko na cestě do Evropské unie.
Odpověď
Dobrý den, pro vyhledání dokumentů ke vztahu Turecka a EU Vám můžeme doporučit několik zdrojů, podstatné je, zda hledáte pouze oficiální dokumenty spojené s jednáním o rozšíření EU o Turecko nebo zda Vás zajímají i související články a publikace.
Různé oficiální dokumenty naleznete např. na stránkách EU a tureckých vládních institucí:
* Evropská komise - http://ec.europa.eu/enlargement/candidate-countries/turkey/index_en.htm
* Secretariat General for EU Affairs - http://www.abgs.gov.tr/?p=1&l=2
* Delegation of the European Commision to Turkey - http://www.avrupa.info.tr/AB_ve_Turkiye.html
Pro vyhledání českých článků Vám můžeme doporučit např. výběrovou článkovou databázi ANL, která obsahuje bibliografické záznamy článků od roku 1991 (http://sigma.nkp.cz/cze/anl). Při vyhledávání lze v ANL využít tzv. Rozšířené vyhledávání, z rolovacích polí vyberte Předmět (klíčová slova) a do jednotlivých polí zadajte postupně např. slova tureck?, evropsk? uni?, dotaz můžete upřesnit i slovy rozšířen?  nebo integra?.  Kromě článkové databáze ANL existují i české plnotextové databáze firem  Anopress (http://www.anopress.cz) a Newton Media (http://www.newtonmedia.cz/). Obě databáze patří mezi licencované, Anopress je přístupný v NK ČR (pro uživatele s platným čtenářských průkazem) i dalších knihovnách (http://visk.nkp.cz/2008/VISK8A/Anopress-TamTam.rtf), databáze Newton naleznete v Praze např. v Městské knihovně (http://www.mlp.cz/databaze.htm).
Užitečné dokumenty si můžete vyhledat i v katalogu knihovny Ústavu mezinárodních vztahů (http://www.iir.cz/display.asp?ida=11&idi=35). Knihy o vztahu Eu-Turecko jsou i ve fondu NK ČR, vyhledat si je můžete v Elektronickém katalogu NK ČR - bázi NKC (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc), způsob zadání dotazu je obdobný jako v bázi ANL. Z báze NKC jsme vybrali několik záznamů, pokud byste chtěla, většinu knih je možné vypůjčit i mimo budovu NK ČR, podmínkou je platný čtenářský průkaz:
* Turecko a Evropská unie : česká a turecká perspektiva. Olomouc : Univerzita Palackéhov Olomouci, 2007. 153 s. ISBN 978-80-244-1875-9.
* WIMMEL, Andreas. Transnationale Diskurse in Europa : der Streit um den Türkei-Beitritt in Deutschland, Frankreich und Grossbritannien. Frankfurt/Main : Campus, 2006. 233 s. ISBN 3-593-38198-2 ; ISBN 978-3-593-38198-5.
* LAKE, Michael (ed.). The EU & Turkey : a glittering prize or a millstone? London : Federal Trust for Education and Research, c2005. 180 s. ISBN 1-903403-61-8.
* LAÇINER, Sedat ; ÖZCAN, Mehmet ; BAL, İhsan. European Union with Turkey : the possible impact of Turkey's membership on The European Union.  Ankara : ISRO, 2005. 280 s. ISBN 975-982-80-0-6.
* KÜTÜK, Zeki. Turkey's integration into the European Union : the dynamics and determinants of a dilemmatic relationship. Turku : Turun Yliopisto, 2003. 200 s. ISBN 951-29-2369-6.
* Turkey and the European Union : an overview. [Ankara] : Ministry of Foreign Affairs, 2001. 156 s. ISBN 975-7307-63-7.
Dalším zdrojem informací mohou být zahraniční licencované článkové databáze, přehled databází dostupných v NK ČR naleznete na http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_infozdr.php3. Tyto databáze můžete využívat  s platným čtenářským průkazem z počítačů NK ČR nebo mimo NK ČR prostřednictvím vzdáleného přístupu (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=vzdal_pristup.htm). Vysokoškolské knihovny mají obdobně jako NK ČR přístup k poměrně velkému množství licencovaných zdrojů, doporučili bychom Vám proto konzultovat tuto možnost s pracovníky vaší univerzitní knihovny.  Zahraniční knihy na Vámi uvedené téma si můžete vyhledat např. ve volně dostupné verzi souborného katalogu OCLC WorldCat (http://www.worldcat.org). Knihy a články, které se nenacházejí ve fondu vaší knihovny, je možné získat ke studiu nebo ve formě kopií z jiných českých případně zahraničních knihoven prostřednictvím tzv. meziknihovních služeb (http://www.knihovny.cz/page.php3?IDM=4&IDMS=16). Bližší informace o této službě Vám poskytnou pracovníci vaší knihovny. Na internetu bychom Vám dále pro vyhledávání odborných textů doporučili využít Google Scholar (http://scholar.google.com).
Zajímavý pohled na zkoumané téma mohou obsahovat i dokumenty publikované v Turecku, na stránkách turecké národní knihovny jsme nalezli dvě článkové bibliografie s anglickým rozhraním, bohužel se zdá že záznamy článků nejsou doplněny o klíčová slova, ale je možná zadat např. European Union nebo EU do hledání v názvu článku (pole Title):
* Bibliography of articles in Turkish periodicals - od roku 1995  - http://makale.mkutup.gov.tr/cgi-bin/WebObjects/Makale
* Bibliography of Articles in the Republic Periodicals  (1923-1999)- http://makale.mkutup.gov.tr/cgi-bin/WebObjects/CumMak.woa/.
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
19.02.2009 09:39
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu