turecké pohádky
Text dotazu
Dobrý den,
prosím Vás, byly do češtiny někdy přeloženy jakékoliv turecké pohádky/knihy pro děti (lidové či autorské, z lidových např. o Nasreddinu Hodžovi či o Karagözovi a Hacivatovi)?
Děkuji Vám,
Odpověď
Dobrý den,
omlouváme se za zdržení v odpovědi – zodpovězení Vašeho dotazu od nás vyžadovalo časově náročnější pátrání. Bohužel vzhledem k absenci ucelených bibliografií týkajících se této tématiky a omezením vyplývajícím ze způsobu katalogizace je poněkud těžké najit všechny případné překlady. V dostupných katalozích a databázích jsme našli následující publikace:
Kamphoevener, Elsa Sophia von. Křišťálový serail: u nočních ohňů karavan. Vyd. 2., rozš., Ve Vyšehradu 1. Praha: Vyšehrad, 2002. 128 s. Mozaika. ISBN 80-7021-550-X. (první vydání: Kamphoevener, Elsa Sophia von. Křišťálový serail. 1. vyd. [S.l.]: Supraphon, 1977. 132, [2] s. Lyra Pragensis; Sv. 30.)
Solov'jev, Leonid Vasil'jevič. Nasreddinova dobrodružství. 1. vyd. Praha: Svoboda, 1975. 494, [2] s. Členská knižnice nakl. Svoboda.
Nasreddinovy taškařice / Nasr Ed-Dín - hodža ; z tureckých orig. vybral, předmluvu a poznámky naps. Pavel Saman ; přel. Pavel Saman a Eva Krausová. -- 1. vyd.. -- Praha : SNKLHU, 1956. -- 177, [5] s. ; 8°
Nasreddin Hoca. Šprými hodži Nasr-ed-dína efendiho. Praha: Druž. práce, 1932. 312, 2 s. Nesmrtelní; Sv. 14. (jiné vydání: Nasreddin Hoca. Šprýmy hodži Nasr-ed-dína. Praha: Družstevní práce, 1932. 312 s.)
Mendel, Miloš, ed. Tucet tváří Nasreddinových. 2., přeprac. a rozš. vyd. [Praha]: Orientální ústav Akademie věd České republiky, 2004. 170 s. ISBN 80-85425-54-8.
Nasreddin Hoca. Žerty a příhody Nasredina chodži. Tábor: R. Hrdlička, 1913. 84 s.
Ojedinělé turecké lidové pohádky (mj. o Nasreddinu Hodžovi) jsou zařazeny i do následujících publikací:
Kindlerová, Anežka, ed. a Otčenášek, Jaroslav, ed. Ateš Periša - ohnivý muž: legendy, pohádky a humorky z Bosny a Hercegoviny. Vyd. 1. Praha: Argo, 2006. 217 s. ISBN 80-7203-774-9.
Nahum, André. Židovsko-arabská moudrost a humor. Vyd. 1. Praha: Portál, 2001. 175 s. ISBN 80-7178-523-7.
Vzhledem k pronikání turecké kultury do albánské kultury by možná za pozornost možná stala i tato kniha:
Tomková, Hana, ed. Krása země: albánské pohádky a pověsti. Vyd. 1. Praha: Argo, 2009. 237 s. ISBN 978-80-7203-981-4.
Zřejmě by pro Vás bylo přínosné, kdybyste se do našich bází podívala i sama. Když v elektronickém katalogu NK (http://aleph.nkp.cz/cze/nkc) zvolíte „Rozšířené vyhledávání“, můžete vyhledávat podle klíčových slov či jmen autorů při současném zadání jazyka originálu díla (ve vyhledávacím formuláři zvolte jako jeden z údajů pro vyhledávání „Kód jazyka originálu“ a do příslušné kolonky zadejte „tur“ pro turečtinu). Podle stejného principu můžete vyhledávat i v Souborném katalogu ČR (http://aleph.nkp.cz/cze/skc) a České národní bibliografii (http://aleph.nkp.cz/cze/cnb).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.04.2014 14:17
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu