Turanismus
Text dotazu
Hledám dokumenty k turanismu (panturanismu, panaltaicismu), což bylo hnutí za jednotu tzv. turanských národů, tj. předpokládané uralsko-altajské skupiny. Zahrnuty měly být národy turkotatarské, ugrofinské, mongolské, tunguzské, Korejci a Japonci. Jednalo se vlastně o rozšíření panturkismu, zahrnujícího jen národy turkotatarské. Nacházím některé zahraniční zdroje na WWW, i když ne komplexní k tématu. Např. fórum www.turania.com. Existují i nějaké domácí zdroje - publikované v Československu / ČR ? Jinak by mě zajímalo působení turanských společností, aktivních v 1.pol. 20.st., zejména maďarské a japonské.
Odpověď
Dobrý den, bohužel publikaci či jiné informační zdroje, které by se zabývaly turanismem, jsme v katalozích a bázích nenalezli. Procházeli jsme online katalog NK ČR, Souborný katalog ČR, Českou národní bibliografii nebo bázi
ANL- Články v českých novinách, časopisech a sbornících, zdroje dostupné na adrese http://sigma.nkp.cz/F/ .
Kromě Vámi uvedeného internetového zdroje www.turania.com , jsme objevili příspěvky týkající se tématu (pan)turanismu na adresách:
http://www.valka.cz/newdesign/v900/clanek_10675.html
http://www.valka.cz/clanek_11218.html
V několika knihách jsme našli i stručnější zmínky především však o (pan)turkismu, jejich seznam viz. níže uvedený. Ovšem není v našich silách procházet tyto i další publikace podrobněji, doporučujeme Vám je prostudovat a nalézt případné další informace popř. je správně zařadit do kontextu knihy.
Jedná se o následující knihy dostupné v Národní knihovně ČR:
* ŠAGINJAN, Vagaršak. Dějiny Arménie : od počátku až do roku 2000. 1. vyd. Praha : Karolinum, 2001. 209 s. ISBN 80-246-0196-6.
- panturkismus zmiňován v části 9- Arménie XX. století/ vláda v rukou mladoturků
* PIRICKÝ, Gabriel. Turecko. 1. vyd.. Praha : Libri, 2006. 198 s. ISBN 80-7277-323-2.
- Kapitola "Ve víru převratů a válek"
* VOLNÝ, Zdeněk (ed.). Toulky minulostí světa. Devátý díl, [Orientální civilizace v novověku: arabské oblasti islámské říše, střední Asie, Indie, jihovýchodní Asie, Čína, Korea, Japonsko, Afrika]. [Autorský kolektiv Josef Frais ... et al. ; ilustrace Zdeněk Šindlauer]. 1. vyd.. Praha : Via facti, 2007. 223 s. ISBN 978-80-239-9452-0
- kapitola "Ruské ovládnutí Střední Asie"/ Islámský modernismus
Informace by také mohly být obsaženy v knihách:
* LEWIS, Bernard. Dějiny Blízkého východu. [Z angličtiny přeložily Milena Pellarová a Zuzana Rousová]. 1. čes. vyd.. Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 1997. 383 s. ISBN 80-7106-191-3.
* HANSA, Larel. Hrůzy východu : (se 60 původními fotografiemi). [Praha : s.n., 2006]. 154 s., [46] s. ISBN 80-239-8157-9.
Vzhledem k tomu, že píšete, že turanismus zahrnuje i Japonsko a Koreu, mohlo by být také užitečné projít knihy:
* REISCHAUER, Edwin O.; CRAIG, Albert M. Dějiny Japonska. [z anglického originálu ... přeložili David Labus a Jan Sýkora]. Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2000. 441 s. ISBN 80-7106-391-6.
* ECKERT, Carter J. Dějiny Koreje. Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2001. 387 s. 80-7106-411-4.
Obě jsou dostupné v NK ČR.
S dotazem se můžete obrátit na Orientální ústav Akademie věd ČR,
http://www.cas.cz/pracoviste_detail.php?m=3&ID=28 , popř. na knihovnu Akademie věd http://www.lib.cas.cz/cs .
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.10.2008 14:38
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu