trypanozoma spavičná
Text dotazu
co způsobuje trypanozoma spavičná? jaká je hodnota na přežití? prosím odpověďte rychle děkuji
Odpověď
Dobrý den, trypanosoma spavičná (Trypanosoma brucei gambiense, případně Trypanosoma gambiense) je neznámějším zástupcem rodu trypanosoma, je původcem těžkého onemocnění v tropické Africe zvaného spavá nemoc. Ze západní Afriky (povodí Konga), kde spavá nemoc byla od pradávna endemická, se tato choroba postupně rozšířila na východ a zachvátila celou rovníkovou Afriku.
Spavá nemoc se projevuje nepravidelnými vysokými horečkami, které nejsou provázeny zimnicí a jsou rezistentní k působení chininu. Horečky jsou doprovázeny pocením, bolestmi hlavy, edémy víček a končetin. Významným příznakem je zduření mízních uzlin na krku, šíji a v podpaží. Přidružují se poruchy vidění, ztráta chuti k jídlu, anemie, průjmy, slábnutí, až celkový úpadek tělesných a duševních sil. V pozdním stadiu se dostavují nervové a psychické poruchy, atrofie svalů, meningitida. Nemoc může trvat dlouho (i několik let), bez léčení vždy končí smrtí.
V krvi nemocného, v jeho lymfatických žlázách a později i v míšním moku je možno zjistit pohyblivé trypanosomy. Přirozeným zdrojem trypanosom jsou pravděpodobně antilopy, které netrpí přítomností těchto bičíkovců ve svém organismu. Přenašečem trypanosom z antilop na lidi a z nemocného člověka na zdravého je moucha tse-tse (Glossina palpalis) sající krev. Při bodnutí nemocného moucha nasává do trávicí trubice krev s trypanosomami. Ve střevě mouchy se trypanosomy rozmnoží a vnikají do slinných žláz. Nakažená Glossina přenáší bodnutím trypanosomy do krve zdravého člověka. Spavou nemoc a všechny ostatní choroby způsobené trypanosomami lze úspěšně léčit.
Použité zdroje:
VOJTKOVÁ, Ludmila. Zoologie bezobratlých: Určeno pro posl. fak. přírodověd. Část 1., Protozoa. Brno : Univerzita J.E. Purkyně, 1988. Str. 52.
CHROUST, Karel et a. Veterinární protozoologie. Brno: Veterinární a farmaceutická univerzita, 1998. Str. 14-15. ISBN 80-85114-27-5.
O trypanosomě spavičné lze nalézt stručnější informace také na internetu:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Trypanozoma_spavi%C4%8Dn%C3%A1
http://www.studentske.cz/2007/08/trypanosoma-spavin-gambiense.html
http://en.wikipedia.org/wiki/African_Trypanosomiasis
http://www.microbiologybytes.com/introduction/Trypano.html.
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.12.2009 10:29
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu