trvanlivost rýže
Text dotazu
Dobrý den, měl bych takový "hypotetický" dotaz. Jak dlouho, lze prosím skladovat rýži a za jakých podmínek? Na jednom webu o tom vedeme diskusi a není nikdo, kdo by se k tomu fundovaně vyjádřil. Jelikož nechcete aby se zde používali odkazy na další weby, nenasdílím ho sem a stránku budu sledovat, pro zjištění bližších informací.
Za případnou radu, či podnět Vám předem děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
problém životnosti potravin řeší lidstvo od nepaměti dodnes. Dnes se vyrábí a pěstuje ve velkých objemech, potraviny cestují na velké vzdálenosti. V rámci tohoto procesu jsou čerstvé potraviny neustále ohrožovány rizikem kontaminace bakteriemi, viry, plísněmi, hrozí jim mechanické poškození. Množství takto zničených potravin je ohromné. Až 25 % světové produkce potravin se zkazí.
Rýže poskytuje potravu skoro polovině světa a patří z hlediska výživy člověka k jedné z nejdůležitějších obilovin. Obilní hmota je živý organizmus, jehož nutnou podmínkou existence je neustálá látková výměna. Charakter a intenzita fyziologických procesů, probíhajících v obilní hmotě během skladovaní závisí na složkách, ze kterých se obilní hmota skládá a na parametrech okolního prostředí.
Uchování zdravých obilnin je závislé na mnoha faktorech, které se netýkají jen stavu zrna a podmínek okolního prostředí. Jednou ze složek obilné hmoty jsou mikroorganismy, které jsou velmi početně zastoupeny a za určitých, pro ně vhodných podmínek, se mohou rozmnožit a zhoršovat kvalitu zrna. Mikroorganismy se nachází především na povrchu obilek, kdežto vnitřní část zrna je téměř sterilní, mikroflóra je zastoupena hlavně bakteriemi, plísněmi, kvasinkami a kvasinkovými mikroorganismy. Mikroorganismy jsou schopny překonat nepříznivé období pro jejich rozvoj v latentním stavu.
Skladování zrna v suchém stavu je založen na poznatku, že v obilí s nízkým obsahem vody probíhají všechny fyziologické procesy pomalu, omezuje se do značné míry rozmnožování a škodlivá činnost mikroorganismů a skladištních škůdců. Využívá se metody zchlazování a aktivního větrání. Technologie skladováním zrna ve zchlazeném stavu vychází z poznatku, že při nízké teplotě se životní činnost všech živých složek snižuje nebo zcela zastavuje. Chlazení chrání zrniny před samozahříváním a za vhodných podmínek vnějšího prostředí je spojeno i se sušícím účinkem.
zdroj a další informace:
http://www.vitalia.cz/clanky/ryze-lehce-stravitelne-jidlo-pro-miliardy/#ixzz3WuFFIjDW
http://www.agroing.cz/skladovani-obilovin-1
http://uroda.cz/doporuceni-pro-osetrovani-a-skladovani-zrna-obilnin/
Vzhledem k tomu, že informace o době skladování rýže se nám nepodařilo dohledat, doporučujeme Vám dotaz zaslat odborníkům - oborové knihovně = Ústav zemědělských a ekonomických informací, http://www.uzei.cz/.
Použité zdroje
* HEPPNEROVÁ, Ladislava, POKORA, Jindřich a ŠVEC, Zdeněk. Příručka správné hygienické praxe při prodeji potravin v potravinářském maloobchodu. Vyd. 2. Praha: České a slovenské odborné nakladatelství, 2011. 94 s. Moderní obchod. ISBN 978-80-86835-07-5.
* BULKOVÁ, Věra. Rostlinné potraviny. Vyd. 1. Brno: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů, 2011. 162 s. ISBN 978-80-7013-532-7.
* KURZ, Juraj. Hygiena skladovania potravin. 1.-2. [časť]. 1. vyd. Bratislava: Slov. ústav zdravot. osv., 1960. 61 s. Zdravotnícke aktuality; Zv. 44.
* VELÍŠEK, Jan a HAJŠLOVÁ, Jana. Chemie potravin. Rozš. a přeprac. 3. vyd. Tábor: OSSIS, 2009. 2 sv. ISBN 978-80-86659-17-6.
* ČERNÝ, Ladislav. Obiloviny: zkoušení, posuzování, skladování, hubení škůdců: [určeno] dělníkům, skladníkům a správcům obilních skladišť. 1. vyd. Praha: Úroda, 1951. 383, [3] s
Obor
Biologické vědy
Okres
Karlovy Vary
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
08.04.2015 02:46
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu