Trosečnictví , trosečník
Text dotazu
Mám dotaz ohledně slova \" TROSEČNICTVÍ; TROSEČNÍK \" kde se toto slovo vzalo v literatuře jakého je původu, odborné vysvětlení atd... děkuji za odpověď...
Odpověď
K Vašemu dotazu citujeme z odborné literatury:
Machek, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. Praha : Nakl. Lidové noviny, 1997:
troska = kus něčeho rozbitého; pův. význam byl úlomek, odštěpek, proto souvisí se základem tresk-/trosk u sloves, např. troskotati, ztroskotati (se): o zkáze lodi a obrazně o naději; tvarem je troska od troskati, trosk-ot-ati, to pak je pozměněné treskati (viz třískati) z trep-skati, asi roztřepnouti... troska je tedy něco odtřísknutého nebo roztřísknutého.
Příruční slovník jazyka českého. Vyd. Česká akademie věd. Praha : SPN, 1951-53:
trosečník = osoba, která se zachránila při ztroskotání lodi; expr.: osoba, která byla postižena zničující ztrátou, neúspěchem apod.; trosečnictví = situace (stav) trosečníka Příklady z literatury: "Jsou z trosečníků parníku Gautsch (K.V.Rais, 1859-1926) "Z dum ho vyrušil příchod starocha, výminkáře a trosečníka ze sousední chalupy" (A. Stašek, 1843-1931); "Ta loď zůstala pod vodou, zachytila se rybáři o její trosky spuštěná síť" (Jul. Zeyer, 1841-1901); Chystal jsem se na bouři, která troskoce koráby" (Jan Evangelista Kosina, 1827-1899); přeneseně: "Náhoda troskotá nejzralejší mínění lidská" (V.K.Klicpera, 1792-1859). "Lodě se jim na moři troskotaly" (Josef Holeček, 1853-1929) ; "Topoly jak stěžně trčí troskotaných korábů" (F.S.Procházka, 1861-1939)ů "O tvou lebku troskotal by se i skalnatý oumysl" (čas.Wlastimil, 1840-1842)
Josef Jungmann ve svém Slovníku česko-německém. Praha : Academia, 1990 uvádí (vždy s odkazem na pramen, kde byl pojem použit): troskot = troskotání... Ros (=W.Rosy slownjk rkp. troskotám et troskoci, ... troskotáwam ... (intensiv. ... troskám, třeskotám) = podobný hlahol zbuzowati; = lomiti, bořiti s podobným hlaholem, se hřmotem troskotati se - př.: ... "Zadnj pak konec lámal (in marg. troskotal) se násiljm wln (Bratrská biblj. Skut.27,41 (t. lodj); Wsě kosti sě w nem troskociú (t.troskocj, troskotagi) (St.skl.=Starobylá skládánj od Hanky, 1791-1861).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
28.02.2008 15:55
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu