Třímecítma
Text dotazu
Co znamená formulace "třimecítma let"? Lze nějak
přesněji určit doba, kterou má pisatel na mysli? Je uvedeno např. v pověsti
O Krokovi a jeho dcerách, v Bibli apod.
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
třímecítma je zastaralý výraz pro základní číslovku třiadvacet. Příklady užití výrazu třímecítma v textu naleznete např. na stránkách Ústavu pro jazyk český v Databázi heslářů (http://lexiko.ujc.cas.cz/heslare/index.php).
Do vyhledávání stačí zadat slovo třímecítma, u výsledků z PSJČ (Příruční slovník jazyka českého) se po kliknutí na název tohoto slovníku zobrazí naskenované lístky s jednotlivými příklady z literatury, celkem je zde uvedeno 24 různých ukázek užití.
Výraz třímecítma se objevuje i v mluvnicích z 19.století, dvě z nich si můžete prohlédnout v digitální knihovně Kramerius, pro práci s naskenovanými stránkami je nutné nejprve instalovat na vašem počítači plug-in pro DjVu (odkaz na tento plug-in naleznete na http://kramerius.nkp.cz)
* TOMÍČEK, Jan Slavomír. Česká mluvnice. 1.díl. V Praze : Nákladem Bedřicha Tempského, 1863. s. 103. Online volně dostupné na
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/10244685
* HANKA, Václav. Mluvnice českého jazyka na základě soustavy Dobrovského.
Praha : Václav Hess, 1849. s. 45. Online volně dostupné na
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/24750608
použité zdroje:
* Příruční slovník jazyka českého. [Díl] IV., Š-U. Praha : Academia, 1989.
s. 245.
* http://vokabular.ujc.cas.cz/hledani.aspx - Malý staročeský slovník
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.10.2010 09:10
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu