Třetí republika 1945 - 1948 v tisku
Text dotazu
Dobrý den, sháním dobové výtisky novin z období 1945 - 1948. Mým zkoumaným tématem je každodennost Třetí republiky. Zajímají mě tedy témata jako stravování, kultura, sport a podobné. Je možné někde nahlédnout do takovýchto výtisků? Případně jak je možné se k nim dostat?
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
z běžných celostátních deníků vycházely mezi lety 1945 - 1948 následující tituly: Rudé právo, Mladá fronta, Lidová demokracie, Svobodné noviny (dříve Lidové noviny), Zemědělské noviny, Práce a Svobodné slovo. Dostupnost těchto deníků v Národní knihovně ČR je různorodá. Některé z nich (Rudé právo, Pravda (orgán KV KSČ v Plzni), Severočeská Mladá fronta, Svobodné noviny ) již byly digitalizované a jsou z počítačů Národní knihovny ČR dostupné v elektronické podobě(http://kramerius4.nkp.cz , http://kramerius.nkp.cz  ). V digitalizovaných textech je možné fulltextově vyhledávat či je možné v nich listovat jako v tištěném periodiku. Do digitálních knihoven můžete volně přistupovat, popřípadě v nich vyhledávat. Plný text dokumentů z tohoto období je dostupný pouze z počítačů Národní knihovny ČR. Další již zmíněné noviny -  Mladá fronta a Lidová demokracie byly v Národní knihovně ČR převedeny na mikrofilm a jsou nabízeny na tomto médiu. Objednat si je můžete prostřednictvím Online katalogu NK ČR (http://aleph22.nkp.cz/cze/nkc ) buď do Studovny přírodních a společenských věd, nebo Studovny periodik. Na čtecím zařízení pro mikrofilmy je možné dokumentem "listovat".
Ostatní zmíněná periodika jsou v NK ČR dostupná ve fyzické podobě (některé svazky ovšem mohly být již poničeny a nepůjčují se). Vybrané svazky zvoleného periodika si můžete objednat k e studiu  do Všeobecné studovny (http://www.nkp.cz/sluzby/dulezite-odkazy/studovny/vseob-stud ) prostřednictvím Online katalogu Národní knihovny ČR (http://aleph22.nkp.cz/cze/nkc ) či Naskenovaných katalogů (https://retris.nkp.cz/Catalog?sigla=ABA001 - Katalog III.).
Výše uvedená periodika nejsou samozřejmě jediná, která mezi lety 1945 - 1948  vycházela. Kromě zmíněných celostátních deníků vycházela i řada regionálních, oborově či jinak zaměřených novin a časopisů. K Vašemu tématu byste mohla zalistovat například  též ženským časopisem Vlasta (vycházel od roku 1947), humoristickým časopisem Dikobraz či Světem v obrazech.
Ucelená bibliografie novin a časopisů pro  období 1945 - 1948 bohužel dosud nebyla vydána. Použít ovšem můžete bibliografii  novin a časopisů vydávaných do roku 1945 (a u vybraných titulů ověřit, zda vycházely i po roce 1945) či naopak použít níže zmíněnou bibliografii pro rok 1952 a ověřit, zda vybrané periodikum vycházelo již v předchozích letech. Je možné též nahlédnout  do Adresáře československého tisku z roku 1948.
* KUBÍČEK, Jaromír, ed. a kol. Česká retrospektivní bibliografie. Řada 1, Noviny. Díl 2, Noviny České republiky 1919-1945 (CERBI N2). Brno: Sdružení knihoven ČR, 2004. 2 sv. (446, 276 s.). ISBN 80-86249-27-1.
* KUBÍČEK, Jaromír, ed. a kol. Česká retrospektivní bibliografie. Řada 2, Časopisy. Díl 2, Časopisy České republiky 1919-1945 (CERBI C2). Brno: Sdružení knihoven ČR, 2006-2007. 4 sv. ISBN 80-86249-26-3.
* Bibliografický katalog ČSR. Česká kniha. Zvláštní sešit, Noviny a časopisy v českých krajích ... V Praze: Národní knihovna, [1953]-1959.
Adresář československého tisku. Roč. 1. 1948. Praha: Orbis, 1948. 369 s.
Dalším zdrojem, který můžete při hledání vhodného periodika použít, je databáze "Periodika vydávaná v českých zemích"  Moravské zemské knihovny v Brně: http://aleph.mzk.cz/F/?func=file&file_name=find-b&local_base=sbp01_per
Ověřit dostupnost vybraného titulu v České republice můžete za pomoci Souborného katalogu ČR - Seriály: http://aleph22.nkp.cz/cze/skcp Popřípadě přes již zmíněnou databázi Periodik vydávaných v českých zemích: http://aleph.mzk.cz/F/?func=file&file_name=find-b&local_base=sbp01_per  či  Jednotnou informační bránu: www.jib.cz .
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
14.03.2017 15:05
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu