Trestní zákoník Marie Terezie, český text
Text dotazu
Dobrý den, dlouhodobě se pokouším dohledat české vydání Constitutio criminalis Theresiana císařovny Marie Terezie. Zákoník vyšel roku 1769 německy a téhož nebo následujícího roku i česky. Bohužel nejsem schopen dohledat jediný český výtisk. Chtěl jsem Vás tedy požádat, nemá-li Národní knihovna informace o tom, kde je některý z těchto výtisků uložen a je-li k disposici. Děkuji
Odpověď
Dobry den,
za odborné spolupráce Zdenka Tobolky vyšel
Knihopis českých a slovenských tisků od doby nejstarši až do konce XVIII. století. Praha: Národní knihovna, 1949. D.2. Tisky z let 1501-1800. Část V.
a
Knihopis českých a slovenských tisků od doby nejstarší až do konce XVIII. století : dodatky. Díl II., Tisky z let 1501-1800. Část V., písmeno M-O, čís. 5135-6687 / založil Zdeněk V. Tobolka, pokračovali František Horák a Bedřiška Wižďálková Praha: Národní knihovna České republiky, 2000
kde jsou pod č.5196 uvedeny i signatury knihoven, ktere maji ve svem fondu Vami hledany zakonik Constitutio criminalis Theresiana. Podle sdeleni pracovniku oddeleni rukopisu NK CR se jedna o vytisk, kde je zaroven i cesky preklad. Podle Knihopisu je exemplar napr. v Muzejnim spolku v Bechyni, v Muzeu v Horazdovicich*, v Muzejni knihovne v Praze aj. V Oddeleni rukopisu a starych tisku v Narodni knihovne CR by mel byt trestni zakonik na signature 66 A 9.
*Na základě upozornění čtenáře doplňujeme, že v Muzeu v Horažďovicích se nachází pouze vydání zákoníku v němčině.
O překladech rakouských zákoníků do češtiny byla napsána rozsáhlá studie:
Stupecký, Josef: O českých překladech pořízených v souvislosti s kodifikací rakouského práva civilního, Časopis Národního muzea (Časopis musea Království českého), r. 77, 1903, s. 13-35, 333-348, 479-484, r. 78, 1904, s. 99-115, 300-319, 398-413.
Obor
Právo
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.02.2008 11:11
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu