Trest smrti
Text dotazu
Dobrý den,
zajímalo by mě, jaké pocity zažívají vězni před popravou? Proč se dříve popravy běžně odehrávaly veřejně a nikoho, z přihlížejících, to nepohoršovalo?
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
pocity, které zažívají vězni před popravou, jsou podle všeho velmi individuální, ale předpokládáme, že často převažuje strach. Otázka je také, zda Vás zajímá stav odsouzeného delší dobu před popravou nebo již jen těsně před vlastním aktem.
Pokud chcete do vnitřního světa odsouzených proniknout, doporučujeme Vám pročíst dostupnou literaturu k tématu trestu smrti nebo poprav či biografie osob, které byly odsouzeny. Namátkou jsme Vám některé publikace vybrali.
Dále jsme si Vám dovolili vytipovat online zdroje – články, příspěvky k tématu a film Rozhovory před popravou.
V publikaci Nejznámější veřejné popravy v dějinách najdete také informace o vnímání veřejných poprav v minulosti, které prošlo výrazným historickým vývojem (především v západních civilizacích). I dnes v řadě zemí dochází běžně k veřejným popravám a pohoršení zde nebudí.
K tématu Vám doporučujeme také vyhledávání v databázích závěrečných VŠ prací (https://theses.cz/ nebo https://dspace.cuni.cz/) - vyhledávání např. podle klíčových slov "trest smrti".
Zdroje:
BUDINSKÝ, Libor. Popravy slavných. V Praze: Knižní klub, 2009. 200 s. ISBN 978-80-242-2385-8. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:9e645930-cd93-11e3-85ae-001018b5eb5c
CAWTHORNE, Nigel. Nejznámější veřejné popravy v dějinách. Frýdek-Místek: Alpress, 2009. 316 s. ISBN 978-80-7362-711-9. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:9498bbe0-f934-11e3-8232-5ef3fc9ae867
LIŠKA, Vladimír. Tajemství staroměstských popravenců: popravy děsu a hrůzy - 21.6.1621. Olomouc: Fontána, 2003. 120 s. ISBN 80-7336-095-0. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:13ef36b0-23f6-11e6-9f8b-005056825209
SCHREIBER, Hermann. Trest smrti v dějinách lidstva. Praha: Naše vojsko, 2008. 166 s. ISBN 978-80-206-0975-5. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:d22e3330-1569-11e4-8413-5ef3fc9ae867
SVÁTEK, Josef. Dějiny poprav a katů v Čechách. Praha: Havran, 2004. 225 s. ISBN 80-86515-45-1. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:3a5d7210-1548-11e6-ae73-005056827e51
ŠINDELÁŘ, Vladimír. Cesta na popraviště: příběhy z českých zemí. V Praze: XYZ, 2012. 333 s. ISBN 978-80-7388-698-1. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:ab6ec3b0-8a18-11e6-ae94-005056825209
ŠINDELÁŘ, Vladimír. Paměti pražského kata. Praha: Regia, 2004. 303 s. ISBN 80-86367-39-8. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:4b8bedf0-785f-45b0-9abf-0d7cdbe200a3
online zdroje:
*https://zahranicni.ihned.cz/c1-53983920-par-hodin-pred-popravou-ocima-fotografa-vezenkyne-sepisuji-zavet-lakuji-si-nehty-a-smeji-se
*https://tn.nova.cz/clanek/zpravy/zahranici/popravili-muze-ktery-mozna-nevrazdil-troy-davis-mel-v-roce-1989-zabit-policistu.html
*https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/vedci-poprava-injekci-neni-bezbolestna.A050414_190934_vedatech_bih
*https://zoommagazin.iprima.cz/zajimavosti/jaky-je-nejhumannejsi-zpusob-popravy
*https://refresher.cz/29091-Vykrvaceni-utopeni-nebo-upaleni-zaziva-Co-clovek-citi-pri-nejdesivejsich-zpusobech-umirani
*film Rozhovory před popravou: https://www.csfd.cz/film/324188-rozhovory-pred-popravou/recenze/
*o filmu: https://www.ceskatelevize.cz/porady/10390610850-rozhovory-pred-popravou/21238255339/
*https://www.vira.cz/texty/clanky/milada-horakova-slova-pred-popravou
*https://www.irozhlas.cz/veda-technologie_historie/pred-40-lety-byla-v-cssr-popravena-posledni-zena-byla-to-olga-hepnarova_201503120138_vkourimsky
Obor
Psychologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
11.05.2021 20:05
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu