trest smrti
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na nějaké zdroje (internetové nebo publikace) ohledně trestu smrti. Nejedná se mi však pouze o Československo, ale o celý svět se zaměřením na USA. Zajímám se spíše o dobu po zavedení smrtící injekce.
Odpověď
Dobrý den,
o trestu smrti pojednává například kniha: MONESTIER, Martin. Historie trestu smrti : dějiny a techniky hrdelního trestu od počátků po současnost. 3.vyd.Praha: Rybka : Knižní klub, 1999.
Mimo jiné je zde uveden postoj jednotlivých států k trestu smrti (provádí se, omezeně, zrušen a kdy), způsob popravy a činy, ze které je trest smrti udílen, popřípadě počet vykonaných poprav. Jednotlivé tabulky, které jsou v knize uvedeny zachycují stav k roku 1999.
Historii trestu smrti a současné přístupy k trestu smrti v některých zemích přináší kniha: IMBERT, Jean. Trest smrti. Bratislava : Archa, 1994. ISBN 80-7115-064-9 (brož.)
Trestem smrti v USA se zabývají například knihy:
JOHNSON, Robert. Death work : a study of the modern execution process. 2nd ed. Belmont : Wadsworth, 1998. ISBN 0-534-52155-X (brož.) TROMBLEY, Stephen.
Popravy podle protokolu : kontroverzní a šokující pohled na americký průmysl absolutního trestu zevnitř. 1. čes. vyd. Brno : Schneider, 1994. ISBN 80-85796-02-3 (váz.)
Další publikace a články:
The death penalty in the OSCE area.[Warsaw] : OSCE/ODIHR, 2004 SEKVARD, Ondřej. Historický vývoj možnosti uložení trestu smrti v USA.
Trestněprávní revue. -- ISSN 1213-5313. -- Roč. 6, č. 9 (2007), s. 241-248 STRUHA, Kamil. Je smrtící injekce krutá?. Mladá fronta Dnes. -- ISSN 1210-1168. -- Roč. 18, č. 89 (20070416), s. A/7
Řadu dalších článků a publikací si můžete dohledat ve výběrové článkové bibliografii:
* Články z českých časopisů, novin a sborníků - ANL: https://aleph.nkp.cz/cze/anl
* Online katalogu Národní knihovny: https://aleph.nkp.cz/cze/nkc
* Souborném katalogu České republiky: https://aleph.nkp.cz/cze/skc
či Národní bibliografii ČR: https://aleph.nkp.cz/cze/cnb.
Bohatým zdrojem informací je i internet.
Jako příklad Vám zde uvádíme internetové stránky:
http://www.deathpenaltyinfo.org/
http://deathpenaltycurriculum.org/student/index.html
https://cs.wikipedia.org/wiki/Trest_smrti
Bohužel u internetových stránek nelze zaručit, že informace zde uvedené jsou ověřené.
Obor
Právo
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
28.12.2007 15:23
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu