Trepka velká, senný nálev
Text dotazu
Prosím popište mi co se děje když dám do lákve seno a vodu.Vím že se tam rozmnoží Trepky velké ale já vás prosím popište mi to od začátku co se tam děje. Děkuji
Odpověď
Dobrý den, popis tohoto biologického laboratorního pokusu můžete nalézt v publikacích, které se zabývají laboratorními praktiky ze zoologie. Tyto publikace obsahují jednak stručný popis děje- např.návody, jak připravit různé druhy nálevů pro demonstraci prvoků, jednak pozorování samotných trepek. Ovšem tak detailní popis děje, který vyžadujete vy, je třeba vypozorovat až při samotném pokusu. Níže Vám uvádíme stručný popis a další dokumenty, ze kterých můžete čerpat informace. Pro získání co nejpřesnějších a nejobjektivnějších poznatků by bylo ovšem nejlepší, kdybyste provedl daný pokus sám.
ROUBAL, Jindřich; ŠTEFL, Karel. Zoologické praktikum : Určeno pro posl. VPŠ.
1. [díl], Bezobratlí. 1. vyd.. Praha : SPN, 1957. 161 s.
-registrovaní čtenáři si mohou publikaci objednat prostřednictvím naskenovaného katalogu KATIF, který je dostupný na adrese http://katif.nkp.cz/ .Postup při hledání: Generální katalog II/RAST - RUDOLF/ROTT-ROUSE/záložka č.318 a dále.
Trepka velká, použito senného nálevu, připraveného buď za studena nebo na vyvařeném senu- "...Asi 10 g rezřezaného sena nebo senných strusek vařme asi 20-25 min v 1 l vody. Odvar zřeďme a přelijme jím povařené seno v několika nádobách půllitrového obsahu. Za 4-5 dnů se na povrchu vytvoří blanka bakterií..."
"...Senné strusky se polijí studenou vodou, aniž by se vařily. Za stejnou dobu jak v předchozím případě s vytvoří bakteriální blanka..."
Další literatura (záznamy publikací spolu s informacemi o jejich dostupnosti získáte prostřednictví online katalogu NKC na adrese http://sigma.nkp.cz/F/ ).
ALTMAN, Antonín; LIŠKOVÁ, Eva. Praktikum ze zoologie : Met. příručka pro praktická cvičení zoologie na školách 1. a 2. cyklu. 1. vyd.. Praha : SPN, 1979. 334 s.
LANGROVÁ aj. Cvičení ze zemědělské zoologie. 3., upr. vyd.. V Praze : Česká zemědělská univerzita, Agronomická fakulta, 2002. 156 s. ISBN 80-213-0887-7
VONDŘEJC, Josef a kol. Zoologické praktikum. Vyd. 1.. Ostrava : Ostravská univerzita, Přírodovědecká fakulta, 1994. 256 s.  ISBN 80-7042-714-0
Jelikož jsme zaznamenali v poslední době více dotazů typu "co to je senný nálev a děje s tím spojené", dovolujeme si Vás upozornit, že služba Ptejte se knihovny nezpracovává žádné referáty, různé školní slohové práce ani práce typu laboratorních cvičení. Velmi rádi Vám však pomůžeme najít vhodné dokumenty, v nichž můžete nalézt odpovědi na své dotazy. Více informací o pravidlech zadávání dotazů na tuto službu naleznete na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/zadani-dotazu .
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
13.12.2007 15:58
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu