Trepka velká
Text dotazu
Ráda bych požádala o podrobnou charakteristiku
probíhajících životních dějů, včetně popisu buněčného dělení prvoka Trepky
velké a životního prostředí, ve kterém se vyskytuje. Velice děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
Trepka velká (Paramecium caudatum) je nálevník bežně se vyskytující v organicky znečištěných vodách. Slouží proto jako bioindikátor tohoto znečištění.
Běžně je přítomna v tzv. nálevu (např. ze suchého sena zalitého vodou).
Trepce zelené dodávají typické zbarvení symbiotické zelené řasy, častěji se vyskytuje v rašelinných vodách.
Tělo trepky je elasticky zpevněno zhuštěnou ektoplazmou (pelikulou) s brvami, které ji pomáhají k pohybu. Buňka obsahuje dvě jádra, macronucleus zajišťuje vegetativní funkce, zatímco micronucleus generativní. Potravu přijímá buněčnými ústy. Dále je potrava vedena buněčným hltanem a dochází k vytvoření potravní vakuoly, která je po určité době vyloučena prostřednictvím buněčné řitě. Na obranu používá trepka trichocysty, které obsahují buněčné jedy. Regulaci vody a osmotického tlaku zajišťují pulzující vakuoly. Na světlo reaguje stigma.
Trepka se rozmnožuje většinou nepohlavně. Jedinec vyroste na dospělém jednici a po čase se oddělí. Trepky mají i pohlavní rozmnožování, které se nazývá  konjugace. Dva jedinci splynou buněčnými ústy, generativní jádro prodělá redukční dělení, vegetativní se rozpadá (v každém se rozdělí mikronucleus dvakrát, tři dceřinná jádra zaniknou, čtvrté vytvoří jedno stacionární a jedno pohyblivé jádro). Následuje vzájemná výměna generativních jader (každý jedinec jedno odevzdá a jedno přijme), které následně vytvoří nový jaderný aparát. Trepka dorůstá velikosti 0,2-0,3 mm.
zdroje : ANDĚRA, Miloš. Fauna. Praha : Libri, 2003. s. 78. ISBN 80-7277-162-0.
Universum : všeobecná encyklopedie. 6. díl, Mb-Op. Praha : Odeon, 2001. s. 556-557. ISBN 80-207-1068-X.
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
08.07.2008 10:28
bobek píše:
Čtvrtek 12.11.2015 14:37
malo informaci
PSK - admin píše:
Čtvrtek 12.11.2015 14:51
Rozsah odpovědi odpovídá pravidlům služby Ptejte se knihovny. Posláním služby Ptejte se knihovny není poskytovat vyčerpávající faktografické odpovědi. Dle pravidel služby Ptejte se knihovny může odpověď obsahovat krátké faktografické informace, které by tazateli měly pomoci zorientovat se v dané problematice.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu