tráva, hrnek - etymologie
Text dotazu
Jaký je původ slova tráva a hrnek?
Odpověď
Dobrý den, slovo tráva je všeslovanské. Původní význam slova byl potrava. Dodnes tento význam slova přetrvává pouze v ruských nářečích. U většiny slovanských jazyků došlo k zúžení významu na nejbližší potravu pro dobytek. Tráva byla odvozena od slovesa tráviti - ve staročeštině = živit se, vynakládat, spotřebovat. Základ trou- byl nejspíše odvozen od indoevropského treu- s významem třít.
I slovo hrnec, hrnek je všeslovanské. Praslovanský tvar byl odvozen ze staroindického g(u)her = hořet. Příbuzné je s latinským slovem furnus = chlebová pec, fornax = pec na tavení, hrnčířská."Slovo to i u Slovanů znamenalo původně jistě pec na tavení, na pečení. Další vývoj šel asi tak, že se přeneslo snad na takový hrnec,  ve kterém se uchovávalo žhavé dřevěné uhlí nebo žhavý popel, takže obsahová i tvarová podobnost s tavící pecí tu byla ; i tavící pece mohly být zcela malé, vskutku jako hrnec." (Machek; s.184)
Zdroje:
* HOLUB, Josef. Stručný etymologický slovník jazyka českého : Se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. 1. vyd. Praha : SPN, 1967.
* MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. 3. vyd. z roku 1971. Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 1997. ISBN 80-7106-242-1.
* REJZEK, Jiří. Český etymologický slovník. 1.vyd. Voznice : Leda, 2001. ISBN 80-85927-85-3.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.04.2009 15:37
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu