Transplantace
Text dotazu
Dobrý den, dnes jsem ve škole dostala úkol zjistit vše o transplantacích. Mohli by jste mi prosím doporučit nějakou literaturu pro studium tohoto tématu. Mě osobně toto téma velice zajímá i z osobního důvodu a proto prosím o přiložení statistiky, kolik procent obyvatelstva v ČR svolí k darování orgánů. Předem Vám děkuji.
S pozdravem a přáním pěkného dne
Veronika Menšíková
Odpověď
Dobrý den,
v České republice se statisticky zpracovávají pouze údaje o nesouhlasu s posmrtným odběrem orgánů. Statistiky naleznete na webových stránkách UZIS - Národní registr osob nesouhlasících s posmrtným odběrem tkání a orgánů   http://www.uzis.cz/registry/dalsi-registry/narodni-registr-osob-nesouhlasicich-posmrtnym-odberem-tkani-organu
Další statistické údaje a informace naleznete na webových stránkách Koordinačního střediska transplantací http://www.kst.cz.
Z hlediska legislativy upravuje problematiku transplantací Zákon č. 285/2002 Sb.Zákon o darování, odběrech a transplantacích tkání a orgánů a o změně některých zákonů (transplantační zákon)
Dále přikládám citace na informační zdroje.
KIESLICHOVÁ, Eva. Dárci orgánů. Praha: Maxdorf, 2015. 334 s. ISBN 978-80-7345-451-7
Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie Brno: 1991-2016. Brno: Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie Brno, 2016. 83 s.
BALÁŽ, Peter, Július JANEK a Miloš ADAMEC. Odběry orgánů k transplantaci.  1. vyd. Praha: Karolinum, 2011. 259 s. ISBN 978-80-246-1964-4
Dárce orgánů. Praha: IKEM], 2012. 27 s.
Doporučuji diplomovou práci, která je k dispozici on-line a kde naleznete shrnuté veškeré informace o transplantaci orgánů.
TARABUSOVÁ, Andrea. Postoj laické veřejnosti k transplantaci a dárcovství orgánů [online]. Brno, 2016 [cit. 2016-10-13]. Diplomová práce. Masarykova univerzita, Lékařská fakulta. Vedoucí práce Olga Suková Dostupné z: <http://is.muni.cz/th/442237/lf_m/>
Obor
Lékařství
Okres
--
Knihovna
Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů - specializovaná knihovna
Datum zadání dotazu
12.10.2016 13:36
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu