trampské názvy
Text dotazu
Dobrý den,
vytvářím trampskou mapu ČR a potřeboval bych pokud možno zjistit, jak se naše největší řeky nazývají druhým názvem (např. Vltava je nazývána Velká řeka; Sázava je nazývána Zlatá řeka).
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
pokud vytváříte trampskou mapu, určitě Vám při její tvorbě značně pomůže kniha:
HURIKÁN, Bob a MOTL, Stanislav, ed. Dějiny trampingu. 2., upravené vyd. Praha: Novinář, 1990. 253 s., [14] s. obr. příl. ISBN 80-7077-432-0.
Z této knihy vyplývá, že trampské osady postupně vznikaly v blízkosti několika řek a postupně zaplňovaly některá údolí.
Z počátku se oblast toulek omezovala pouze na Jarov, Károv, Bojovské údolí, Karlické údolí a zřídka na Radotín, dále na Cikánské údolí, Lhotku, Řevnice a Brdy.
"Samotáři se spojovali, utvořili party, ty se opět spojily a vytvořily "smečky vlků - tuláků a začaly se rozlézat z těsných, začouzených měst po přírodních cestách a silnicích, jimiž byly naše řeky. Putovali podle VELKÉ ŘEKY (Vltavy) stále proti proudu, vnikali do jejích přítoků: STARÉ ŘEKY (Berounky), ZLATÉ ŘEKY (Sázavy), HADÍ ŘEKY (říčky Kocábky), kde na vhodných místech zakládali tábořiště."
(HURIKÁN, Bob a MOTL, Stanislav, ed. Dějiny trampingu. 2., upravené vyd. Praha: Novinář, 1990. s. 17.) Text k dějinám trampských osad na území celých Čech se zmiňuje ještě o PERLOVÉ ŘECE u Strakonic.
Případné trampské názvy dalších řek a potoků v Čechách a na Moravě literatura o českém trampingu neuvádí. Ani v knihách o skautingu či vodáctví se nám tuto informaci dohledat nepodařilo.
Obor
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.01.2014 16:40
Britt píše:
Čtvrtek 08.10.2015 12:26
"Případné trampské názvy dalších řek a potoků v Čechách a na Moravě literatura o českém trampingu neuvádí. Ani v knihách o skautingu či vodáctví se nám tuto informaci dohledat nepodařilo....."
V knihách - Sbírka Trampské domovenky a jiných atributů a Sbírka trampských zvadel a jiných atributů (Zdeněk a Olga Moidlovi) - najdete další názvy řek i potoků, údolí apod.
Záhadou mě je pouze to, že někdo chce dělat trampskou mapu??? a nezná základní názvy.
Britt - šerif T.O. 50(Padesátníci) Liberec
Broněk Černý píše:
Neděle 12.09.2021 08:11
Blanice (např. Protivín) - "Vosí řeka"
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu