tradice pohřbívání - Vietnamci, Číňané
Text dotazu
Dobrý den, prosím o informaci, zda Vietnamci, Číňané, Thajci mají v České republice samostatné či speciální hřbitovy, resp. jakým způsobem tyto komunity pohřbívají. Nikdy jsem si nevšimla, že by výše uvedení měli hroby na hřbitově. děkuji
Odpověď
Dobrý den, literatury k danému tématu není, bohužel, příliš mnoho. V nedávné době (červenec 2008) bylo úmrtnosti Vietnamců v České republice věnováno několik článků v regionálním tisku. Všechny články se svorně shodují, že Vietnamci v ČR příliš neumírají. Pohřbů osob asijské národnosti probíhá v ČR velmi málo, většina oslovených pietních pracovišť uvádí přibližně jeden, dva případy do roka. Důvodů může být několik. Většina Asiatů žijících v ČR je produktivního věku, tedy ještě nedosáhli věku, kdy dochází k úmrtí přirozenou cestou. Je také možné, že se starší osoby navracejí ke konci života zpět do rodné země.
Pokud dojde k pohřbu na území ČR, jsou těla ve většině případů zpopelňována.
Vietnamci často zasílají urny zpět do Vietnamu, popřípadě je ukládají na oltáře předků, které mají ve vietnamské domácnosti dlouholetou tradici.
Se smutečním obřadem je ve Vietnamu spojena řada rituálů a obřadů. Mrtvému je do úst vložena hrstka rýže a 3 mince. Tělo je zabaleno do bílého pruhu látky a uloženo do rakve. Na pietním místě jsou zapáleny vonné tyčinky, místnost je vyzdobena (ovocem apod.). Na pohřbu se pálí řada votivních předmětů (papírové peníze aj.) Průvodce po Vietnamu uvádí, že dnes se votivními pálenými předměty stávají i auta či televizory. Smuteční barvou je v asijských zemích bílá barva. Dvacet sedm měsíců je držen smutek, teprve poté smějí pozůstalí odložit smuteční šat. Jak již bylo řečeno, ve Vietnamu je velmi silná tradice uctívání zesnulých předků. Vykonavatelem všech obřadů s kultem spojených je povětšinou nejstarší mužský člen rodiny. Pokud se předkům neprokazuje dostatečná úcta, mohou být členové rodiny vystaveni značnému nebezpečí.
(popis vietnamského pohřebního ceremoniálu naleznete na internetových
stránkách:
http://www.vietnam-culture.com/articles-22-3/Funeral-ceremonies.aspx )
(popis čínského pohřebního ceremoniálu na internetových stránkách:
http://www.britishchineseonline.com/pages/culture/customs/funeralceremony.ht
ml )
Zdroje:
* KILIÁN, Milan. Vietnamci u nás asi věk nezabíjí. Klatovský deník. r.16, č.175, s.1.;
* LOSOVÁ, Pavlína. Vietnamci v regionu neumírají. děčínský deník. r.11, č.172, s.1.; (http://decinsky.denik.cz/zpravy_region/vietnamci-asi-neumiraji20080723.html);
* Vietnamci smrt respektují. Emoce prý netají. Hradecký deník. r.17, č.177, s.5.;
* ŠAFÁŘ, Daniel, MUSIL, Dalibor. Kam mizí Asiaté, kteří zemřou na Pardubicku? To nikdo neví! Pardubický deník. r.17, č.167, s.1. ;
* DODD, Jan. Vietnam : [turistický průvodce]. 1.vyd. Brno : Jota, 2008. ISBN 978-80-7217-540-6
* VASILJEV, Ivo. Za dědictvím starých Vietů. Praha : Etnologický ústav AV ČR, 1999. ISBN 80-85010-19-4 (brož.)
* http://www.vietnam-culture.com/articles-22-3/Funeral-ceremonies.aspx
Další informace by Vám mohla poskytnout Česko-vietnamská společnost:
http://www.cvs-praha.cz/ , Česko čínská společnost: http://www.ccspol.net/ , Klub Hanoi: http://www.klubhanoi.cz/view.php?cisloclanku=2005011301 , popřípadě další instituce, které se svou činností zaměřují na cizince v ČR.
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
03.09.2008 16:18
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu