Tošovský
Text dotazu
Dobrý den,
jak má být správně : Marcela a Josef Tošovští nebo Marcela a Josef Tošovský, potom ještě: rodina Tošovská nebo rodina Tošovských.
Nějak se nemůžeme doma dohodnout a výše uvedený dotaz nemá zrovna srozumitelnou odpověď. Moc děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
odpověď na dotaz tohoto typu najdete spíš na stránkách Ústavu pro jazyk český AV ČR http://www.ujc.cas.cz/zakladni-informace/o-ustavu/, Jazyková poradna, Internetová jazyková příručka, ze které většinou čerpáme i my. Domníváme se, že obě varianty, které uvádíte, jsou správné. Doporučujeme však obrátit se raději na pracovníky - odborníky této instituce.
Typ Novákovi, Skotničtí – Skotnických
Pojmenování rodinných příslušníků příjmením rodiny U adjektivních příjmení jsou častější podoby: přijeli k nám manželé Novotných, Čepických, Rathauských, Skotnických, ale i manželé Novotní, Čepičtí, Rathauští, Skotničtí; potkali jsme manžele Novotných, Čepických, Rathauských, Skotnických i manžele Novotné, Čepické, Rathauské, Skotnické (viz Shoda přísudku s podmětem jednoduchým).
Pojmenovat rodinu jako celek můžeme buď příjmením, anebo spojením „rodina + příjmení“. Užijeme-li pouze příjmení, skloňujeme tak, že u substantivních příjmení užijeme podob se zakončením -ovi; ve 2., resp. ve 3. p. lze i ve spisovných projevech užít vedle toho i substantivních koncovek -ů, resp. -(ov)ům:
1. p.  přijeli k nám Novákovi, Novotných, Novotní, Hořeních, Hoření, Skotnických, Skotničtí, 2. p.  byli jsme u Novákových, u Nováků, u Novotných, Skotnických,  3. p.  k Novákovým, k Novákovům, k Novákům, k Novotným, Skotnickým není od nás daleko, 4. p.  potkali jsme Novákovy, Novotných, Novotné, Skotnických, Skotnické, 5. p.  vážení Novákovi, vážení Novotní, vážení Novotných, vážení Skotničtí, vážení Skotnických, 6. p.  mluvili jsme o Novákových, o Novotných, o Skotnických,  7. p.  přátelíme se s Novákovými, s Novotnými, se Skotnickými.
Nespisovné je přijeli k nám Novákovic; tvar Novákovic je nesklonný. Užijeme-li spojení podstatného jména rodina + tvaru příjmení, máme tyto možnosti: všechno nejlepší Vám přeje rodina Novákových, rodina Novákova, rodina Novotných, rodina Novotná, rodina Skotnických, rodina Skotnická, nikoli však *rodina Novotný, *rodina Skotnický.
(* nesprávná, neužívaná, nedoložená či rekonstruovaná podoba slova)
Použité zdroje
http://prirucka.ujc.cas.cz/[…]C5%99ivlast%C5%88ovac%C3%AD
PRAVDOVÁ, Markéta, SVOBODOVÁ, Ivana. Akademická příručka českého jazyka. Praha: Academia, 2014.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.04.2015 09:58
Iveta Ocelák píše:
Středa 29.04.2015 13:56
Dobry den,vzala jsem si prijmeni po manzelovi.Jmenuji se Iveta Ocelák.Jak je spravne me oslovovat?Mohu se predstavovat jako Iveta Ocelaků.Dekuji za odpoved.
PSK - admin píše:
Čtvrtek 30.04.2015 13:14
Dobrý den,
odpověď jsme Vám poslali na e-mailovou adresu a naleznete ji také v archivu služby PSK na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-ocelak.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu