Tor
Text dotazu
co je to "tor"???
Odpověď
Dobrý den,
podařilo se nám zjistit, že slovo "tor" znamená v němčině cíl, případně jako předpona znamená „brankový“.
Přímo označení "tor", které by bylo spojeno s architekturou se nám bohužel nepodařilo vyhledat. Našli jsme obdobné výrazy:
Tori: volná vstupní brána, japonská forma torany.
Torus: (latinsky polštář, poduška), konvexní (vypouklá) anuloidní část patky sloupu a vůbec oblouny
Torana: (sanskrt) slavnostní brána označující ve staré Indii přístup do svatého okrsku. Charakteristické je na této bráně trojnásobné břevnoví, jehož konce jsou nahoru prohnuty.
Zdá se tedy, že slovo tor by mohlo označovat nějakou bránu či něco kruhovitého, obloukovitého.
Bylo by dobré, kdybyste u slov, které Vás zajímají, uváděl i kontexty, v kterých jste se s výrazem setkal. Pro hledání to může být dosti přínosné.
Jméno Tor je také označením boha. Tor byl v severské mytologii mohutný a silný bůh hromu a ochránce bohů.
Zdroje:
* http://kurzy.eatelier.cz/?SAMOSTUDIUM:teorie:pojmy
* Syrový, Bohuslav. Architektura. 2., rozš. vyd. Praha: SNTL, 1972. 325, [2] s. Řada stavební lit. Oborové encyklopedie SNTL.
* Syrový, Bohuslav. Architektura - naučný slovník: Určeno arch. a posl. odb. škol. 1. vyd. Praha: SNTL, 1961. 238, [2] s. Řada stavební lit.
* Hanák, Milan a kol. Česko-anglický architektonický a stavební slovník = Czech-English dictionary of architecture and civil engineering. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 1998. 542 s. Speciál: nová řada odborných překladových slovníků. Knihovna oborových slovníků. ISBN 80-7238-025-7
* Hanák, Milan a kol. Anglicko-český architektonický a stavební slovník = English-Czech dictionary of architecture and civil engineering. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 1998. 726 s. Speciál. Knihovna oborových slovníků. ISBN 80-7238-024-9
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.11.2014 14:36
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu