toponomastika
Text dotazu
Dobrý den, nevím, kde se jinde zeptat, jak se vyvíjel název obce Korunní v Doupovských horách (okres Karlovy Vary), zda je starší název Korunní či Krondorf, který jsem našel na historických mapách (Muellerova mapa 1720 Crondorf). Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
obec Korunní nesla dříve název Krondorf.  Kniha "Místní jména v Čechách" uvádí následující historické zápisy o vsi Korunní (Krondorf):
"Krondorf, ves na pravém břehu Ohře 14 km zjz. od Kadaně: 1460 castrum Egrberg - cum vilis..Melnik, Crondorf, Steynklis, DD 5/52 (Desky dvorské); 1488 in castro Egerberk - in ..melnik, Krondorffie, Ssteynklis, DD. 6/129;  1593 zámek řečený Egerberk - ves mielnik, ves Krondorff, ves Ssteynklos, DZ 168 Q 11 (Desky zemské); 1629 (prodal) tvrz Polaky - ves Sstenglos, ves Krondorff, DZ 143 J 5; 1787 Hft Pohlig: Krondorf von 18 N. , Schaller VII, 90 (Schaller Jaroslaus: Topographie des Königreiches Böhmen)".
(zdroj:  PROFOUS, Antonín, ŠMILAUER, Vladimír a SVOBODA, Jan. Místní jména v Čechách: jejich vznik, pův. význam a změny. sv. II.  1. vyd. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1949. s. 414. )
Vysvětlení názvu obce uvádí výše uvedená kniha následující: " Krondorf je doložen z 15. století (...) Proto lze vykládati jméno Krondorf  = korunní ves, tj. ves založená na královském zboží.  V jiných, a to starších MJ (místních jménech) se Kron- vykládá buď z Kranich 'jeřáb', např. Kronberg (...) anebo ze starobylejšího střněm. tvaru kran(e) 'jeřáb', např. Kronach (...)."
Historii stáčení vody Korunní můžete nalézt na internetových stránkách: http://www.korunni.cz/o-nas/historie.html
Zdroj:
PROFOUS, Antonín, ŠMILAUER, Vladimír a SVOBODA, Jan. Místní jména v Čechách: jejich vznik, pův. význam a změny. 1. vyd. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1947-1960. 5 sv
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.02.2014 12:59
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu