Topičovo nakladatelství na Národní třídě
Text dotazu
Dobrý den, mohli byste mi prosím poradit co nejvíce pramenů, ze kterých bych mohl čerpat pro historické pojednání o firmě Frantička Topiče a domě, ve kterém podnikal? Zajímají mne jak architektonické prameny, tak historické, případně knihy pojednávající přímo o historii Lidových novin nebo Topičova salonu.
Odpověď
Dobrý den,
k Vašemu dotazu jsem našla zajímavou knihu Topičův dům nakladatelské příběhy 1883-1949. Praha: Klub Obratník, 1993. Signatura NK ČR 54 D 92935, z které by se dalo čerpat.
Fragment pozůstalosti F. Topiče je uložen v Literárním archivu Památníku národního písemnictví v Praze na Strahově. http://www.pamatniknarodnihopisemnictvi.cz/ Soupis fragmentu FORMÁNKOVÁ, Marie Archív Topičova nakladatelství (Fragment).Praha: Literární archiv PNP, 1970. je ve fondu Národní knihovny ČR na signatuře 54 H 055029.
Zdroj informací by mohl být ve fondu Pragensií v Ústřední budově Městské knihovny v Praze 1, Mariánské nám. http://www.mlp.cz/ nebo v Ústavu pro českou literaturu AV ČR http://www.ucl.cas.cz/. Nakladatelstvími se tam zabýval, pokud vím,  dr. Aleš Zach.
V LA PNP je i fond/pozůstalost Lidových novin.
LIDOVÉ NOVINY
deník vydávaný v Praze a v Brně.
1892 - 1952
Redakční a výstřižkový archiv v rozsahu 219 kartónů, 1910 - 1954.
•Korespondence přijatá (redaktorů LN J. Kolaříka, F. Šelepy aj.).
•Výstřižkový archiv.
Uspořádáno v 1. stupni evidence
Ve fondu NK ČR jsou některé knihy, které se váží k Topičovu salonu, viz elektronický katalog (NKC) na www.nkp.cz . Stačí zadat klíčové slovo Topič.
Z dalších zdrojů, které lze získat pomocí různých vyhledávačů např. google po zadání Topič, Topičův dům, Topičův salon apod.:
http://www.sckn.cz/index.php?p=historie
http://www.topicuvsalon.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=51&Itemid=2
http://cz.prague-stay.com/lifestyle/clanek/179-topicuv-dum/
O Domu u Topičů vyšel např. článek v Lidových novinách Dům u Topičů, LN, 16.4.1938. Přístupný v systému Kramerius na www.nkp.cz , digitální knihovna.
Obsáhle zpracované heslo Topič je i v Lexikon české literatury, Osobnosti, díla, instituce.  Praha: Academia, 2008. D.4/1.
Dále v knize VITOCHOVÁ, Marie a dal. Praha a secese. Praha: V ráji, 1997. S.123-.
Doporučuji obrátit se i na Národní archiv  http://www.nacr.cz/ a na Archiv hl. města Prahy  http://www.ahmp.cz/.
Architektem Domu u Topičů na Národní třídě 9 byl Osvald Polívka http://cs.wikipedia.org/wiki/Osvald_Pol%C3%ADvka.
Dotaz, který jste nám poslal na PSK, je velmi zajímavý, ale hodně rozsáhlý. Služba Ptejte se knihovny zpracovává většinou faktografické odpovědi rychlé (do 48 hod.), krátké, příp. jednoduše navádí uživatele na vyhledání si literatury k problematice, která ho zajímá. Váš dotaz spadá už trochu svým záběrem do kategorie rešeršních nebo obsáhlejších faktografických dotazů a to je služba placená (viz platný ceník služeb NK ČR http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_cenik.htm#14, 8.1- . Podle zadání předpokládáme, že buď chystáte knihu nebo informace sbíráte k nějaké školní práci, např. diplomové nebo práci vědecké.
Věřím, že Vám tyto informace pomohou ve Vaší práci.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
11.11.2010 16:21
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu