Tobias Ernestus Liehre
Text dotazu
Dobrý den.
Hledám informace o hudebním skladateli jménem Tobias Ernestus Liehre (někdy
psán i Lyre či Lyhr). Měl se narodit v r. 1644, a zemřel 24. 9. 1727 v
Praze. Bohužel se mi nepodařilo zjistit více o této osobě.
Prosím o pomoc, kde bych mohl nalézt další informace o této osobě.
Odpověď
Dobrý den,
o Tobiasi Ernestu Liehrovi jsme v různých biografických slovnících a hudebních publikacích nalezli pouze základní informace, více by Vám snad mohlo pomoci Hudební oddělení Národní knihovny ČR (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=weba_oh_stud1.htm ).
Liehre, Tobias Ernestus - německý skladatel původem z Čech, narozen kolem roku 1644 v České Lípě a zemřel 24.9.1727 v Praze. Studoval gymnázium u jezuitů v Praze (1669 rétorem). Od roku 1672 byl tenoristou a od r. 1681 varhaníkem chrámu Sv. Víta v Praze. Jeho chrámové skladby se dochovaly v kapitulním archivu v Praze a ve Vratislavi.
Zdroje:
* Pazdírkův hudební slovník naučný. Část osobní, svazek druhý, L-M. Brno : Ol. Pazdírek, 1937. Str. 41.
* Československý hudební slovník: osob a insitutcí. Svazek prvý, A-L. Praha: Státní hudební vydavatelství, 1963. Str. 833.
Podobné informace jsme nalezli také v publikaci Hudební Praha: průvodce po stopách skladatelů, instumentalistů, pěvců, dirigentů a nástrojařů od Jiřího Františka Musila (Díl I. Hradčany, Malá Strana, Staré Město, Josefov. Praha: Lidové noviny, 2005. Str. 53. ISBN 80-7106-699-0):
"Na svatovítském kůru se od nejstarších dob provozovala hudba na vynikající úrovni. Již z konce 17. století známe jména členů dómského sboru, který na něm účinkoval. Od roku 1681 místo u varhan zaujímal českolipský rodák, výborný tenorista Tobias Ernestus Liehre (kolem 1644-1727), jehož dvě skladby se dochovaly v kapitulním archivu. Na housle hráli pánové Langer, Šveler a Šprisler. Dále se uplatnili gambista Jiří Metelka, bračisté Tomas a Jakub Trenský, fagotista Krebs, trombonisté Kristian Hofman, Martin Svoboda a Ritter. Zpěvní party obstarávali basisté Forst a Aida, tenoristé Thun, Rosacius a Vencely, dva altisté a dva diskantisté. Mimoto pravidelně účinkovali ještě čtyři další choralisté..."
Obor
Hudba
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
18.07.2011 14:43
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu