Titul bakalář
Text dotazu
dobrý den, rád bych se dověděl , kdy byl poprvé
užit titul bakalář a od jaké doby se používá v příjmení. Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
přesná data, zvláště první výskyt příjmení Bakalář jako příjmení, se nám v publikacích o příjmeních a dalších zdrojích nepodařilo dohledat. Dle Ottova slovníku naučného zavedl titul >baccalaureat< papež Řehoř IX. na pařížské univerzitě ve 13.století.
Celé heslo k pojmu "bakalář" v Ottově slovníku naučném je následující:
"Bakalář - (ital. baccalare, franc. bachelier, angl. bachelor) z lat.
baccalarius, což se odvozuje buď z bacca laurea (bobule vavřínová) nebo z baculus (hůl, berla), 1 znamená doslovně buď vavřínovou ratolestí ověnčený nebo čestnou holí vyznamenaný. Ve starších rukopisech čteme tvary bacularius a bacillarius vedle baccalaurius, kterýmž jménem označován za středověku panoš nebo zbrojnoš nebo chudý šlechtic, rytíři některému sloužící, aby časem sám také stal se rytířem; později nazýván tak student nebo mladý učenec, jenž vystudovav na vysokém učení a podrobiv se zkoušce bakalářské, za jistých formálností, předepsaných ve starých statutech, nabyl prvního stupně hodnosti akademické. První >baccalaureat< založil papež Řehoř IX.
(XIII. stol.) na universitě pařížské. Ti studující, kteří kromě příslušné zkoušky podnikli též >determinaci<, t. j. disputaci v době postní, nazváni baccalaureati. Nosili za odznak své hodnosti zvláštní kulaté čapky a směli konati některá čtení, ač ještě sami docházeli do kolegií professorův.
Rozeznávaly se tři třídy: baccalaureati simplices (prostí), currentes (běžící, též cursores, biblici, baccalaureati ad biblia) a sententiarii (nazvaní dle knihy Sententiarum Petra Lombarda). Členové těchto dvou tříd sluli baccalaureati formati (dokonalí) 1 mohli domáhati se mistrovství.-Původně promovováni studenti za [Bakalář]-e jenom na fakultě theologické, později i na jiných fakultách. Počet ročně graduovaných [Bakalář] ů býval velmi nestejný; tak na staré universitě právnické v Praze v l. 1384-1408 kolísá mezi 1-23, na fakultě artistske mezi 56-234. Pokud universita spravovala školství po Cechách a po Moravě (až do bitvy bělohorské), [Bakalář]-i posíláni od rektora universitního na školy, a to na menší za správce, na větší, mistrem řízené, za učitele (kolegy). Nejeden [Bakalář], zvláště na venkově. Oženiv se vzdal se povolání učitelského a stal se buď písařem městským nebo nějakým živnostníkem.-Na universitách anglických a některých německých dosud bakalářství trvá jakožto nižší stupeň doktorátu filosofického. Ve Francii pak po velké revoluci nabylo jiného významu, i podobá se českému bakalářství předbělohorskému: má tu zajisté [Bakalář] způsobilost a právo vyučovati na školách obecných."
(Zdroj: Ottův slovník naučný : ilustrovaná encyklopedie obecných vědomostí.
díl 3. B-Bianchi V Praze : J. Otto, 1890. s.112.)
Ke dni 9.5.2007 žilo v České republice 85 mužů a 79 žen s příjmením Bakalář/Bakalářová.
Použité zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.1.
vyd.Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha :
Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR:
http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.02.2010 15:48
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu