Tištěné zákoníky z období vlády Josefa II.
Text dotazu
Dobrý den,
máte ve Vašich sbírkách zákony Josefa II.? Od dob Marie Terezie vycházely
tiskem. V katalogu STT jsem našel pouze "Allgemeines bürgerliches
Gesetzbuch. Wien 1786." Nevím, co se v něm dá najít, a proto se na Vás
obracím, jestli máte nějaké další tištěné zákoníky či sady zákonů z období
vlády Josefa II., v nichž bych našel zákony upravující právní řízení kolem
dědictví.
Předem děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
pro vyhledávání zákonů z období Habsburské monarchie bychom Vám doporučili využít digitální knihovnu ALEX (http://alex.onb.ac.at/), kterou buduje rakouská Národní knihovna ve spolupráci s dalšími rakouskými institucemi.
Součástí digitální knihovny ALEX je i Sbírka justičních zákonů (Justizgesetzsammlung, J.G.S.), která byla v josefinské době oficiálně vydávanou úřední sbírkou zákonů pro celé soustátí. Patent o dědické posloupnosti potvrdil Josef II. v roce 1786, tento patent je uváděn pod číslem 548/1786 J.G.S., v digitální knihovně ALEX ho naleznete na http://alex.onb.ac.at/cgi-content/anno-plus?apm=0&aid=jgs&datum=10030003&zoo
m=2&seite=00000044&x=10&y=16, text zákona je možné uložit i ve formátu pdf.
Justizgesetzsammlung vycházela v letech 1786 (obsahovala zákony od roku
1780) od roku 1849, oficiální názvy této sbírky v jednotlivých obdobích naleznete např. na http://homepage.univie.ac.at/josef.pauser/php/downloads/pauserquellenkunde.p
df (str. 36).
Sbírka justičních zákonů z období panování Josefa II. by v NK ČR podle naskenovaného Generálního katalogu I (http://katif.nkp.cz/katalogy.aspx)
měla být k dispozici ve dvou exemplářích:
* Josephus des Zweyten Römischen Kaisers Gesetze und Verfassungen im Justizfach für Böhmen, Mähren, Schlesien, Oesterreich ob und unter der Enns ... in der ersten vier Jahren seiner Regierung. Prag : Schönfeld, 1786-1794.
3 svazky.
signatura: 65 C 109, 25 A 458
Záznamy si můžete prohlédnout v Generálním katalogu I > skříň Janak - Iž > zásuvka Jordan-Jouq > záznam č. 1052, 1053 (1054 rozpis svazků k záznamu č.
1053). Oba exempláře jsou součástí sbírek spravovaných Oddělením rukopisů a starých tisků (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_studovna2.htm),
neověřovali jsme tedy přímo v příslušném svazku, zda skutečně obsahuje Patent o dědické posloupnosti 548/1786 J.G.S.
Tento patent by také mohl být uveden v souhrnném vydání zákonů z let
1780-1820:
* Repertorium über sämmtliche unter den Regierungen Ihrer Majestäten Josephs II., Leopolds II., und Seiner jetzt regierenden Majestät Franz I.
erflossenen, und in dieser Gesetzsammlung enthaltenten Gesetze und Verfassungen imJustitz-Fache : vom Jahre 1780 bis Ende des Jahres 1820. -- Wien : Kaiserliche-königlicher Hof-und Staats-Aerarial-Druckerei, 1823. 893 s.
signatura: A 202, kniha je uložená v Centrálním depozitáři Hostivař, na základě platného čtenářského průkazu je možné ji objednat ke studiu prostřednictvím Elektronického katalogu NK ČR - báze NKC (http://sigma.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000310173&local_base=nkc).
Josef II. v oblasti občanského práva potvrdil vedle Patentu o dědické posloupnosti i další zákony, v 1783 manželský patent (117/1783 J.G.S.) a v roce 1786 schválil celý první díl občansko právní kodifkace (591/1786 J.G.S., http://alex.onb.ac.at/cgi-content/anno-plus?apm=0&aid=jgs&datum=10030003&zoo
m=2&seite=00000071&x=22&y=2).  "Allgemenes bürgerliches Gesetzbuch", jehož záznam jste našel v bázi STT, by podle našeho názoru mohl být oním prvním dílem občansko právní kodifikace Josefa II. Do češtiny přeložil tento zákoník  Josef Zlobický a vyšel pod názvem "Wsseobecná Práwa Městská. Dlj prwnj" v  roce 1787.
použitá literatura:
* Stát a právo v období absolutismu : sborník. Brno : Masarykova univerzita, 2005. s. 30-31, 35-36,43-44.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
08.06.2010 09:12
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu