Tisová u Otročína a pošta Toužim
Text dotazu
Dobrý den,
ráda bych se dozvěděla něco z historie vesnice Tisová u Otročína,pošta Toužim v okrese Karlovy Vary. Moc bych uvítala různé fotografie, obrázky a dokumentace o této vesnici. Pomozte,kde hledat? Předem děkuji za odpovědi.
Odpověď
Dobrý den,
obec Tisová  (poblíž Otročína) je poměrně malou obcí, o jejíž historii v tištěných zdrojích nenajdete bohužel příliš mnoho informací. V knize: Města a obce Karlovarského kraje. 1. vyd.  Sokolov : Fornica, 2008, je popsána pouze obec Otročín, s tím, že obec Tisová je zde zmíněna jako jedna z obcí, jež  pod Otročín spadají.
Dr. Antonín Profous ve své knize" Místní jména v Čechách" uvádí prameny k nejstarší historii obce.  Dle tohoto zdroje byla obec Tisová (něm. Tissau) poprvé písemně zmíněna v roce 1233 (text otištěn v: Regesta diplomatica nec non epistolaria Bohemiae et Moraviae. Pars I. (vyd. K.J. Erben), 1855).
Nejzásadnějším textem k poznání historie obce pro Vás může být rukopisný text kroniky obce, kterou v digitalizované podobě zpřístupňuje na svých stránkách Státní oblastní archiv v Plzni.
Digitalizovaná kronika obce Tisová (Tissau): http://www.portafontium.cz/iipimage_viewer/chronicle/soap-kv/soap-kv_01753_obec-tisova-1936-1938
K archivním materiálům, které byste při pátrání po historii obce mohla využít, jsou také matriky a další pozemkové a správní materiály. Tyto archivní dokumenty budou pravděpodobně z velké části uloženy v již zmíněném Státním oblastním archivu v Plzni: http://www.soaplzen.cz/.
Seznam matrik - prozatím nedigitalizovaných  - ve Státním oblastním archivu Plzeň:
http://actapublica.eu/matriky/plzen/?akce=hledat&hl_signatura=otro%C4%8D%C3%ADn&submit=Hledat#
Další archivní fondy k obcím Karlovarského kraje spravuje Státní oblastní archiv  Karlovy Vary. S dotazem na další vhodné archivní materiály k obci se proto prosím obraťte přímo na pracovníky archivu:  http://www.soaplzen.cz/soka-kv.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.12.2012 13:31
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu