Tiskové zprávy AFP
Text dotazu
Dobrý den,
rád bych se zeptal, zda existuje v ČR nebo zahraničí nějaká evidence či archiv tiskových zpráv vydávaných tiskovými agenturami? Konkrétně mi jde o zprávy francouzské tiskové agentury AFP ve vztahu k ČR v roce 1948.
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
pravděpodobně u nás neexistuje jednotná evidence nebo databáze tiskových zprav. Prohledávali jsme souborný katalog, článkovou databázi, licencované databáze, rejstřík závěrečných prací, digitální knihovnu, ale nenalezli jsme publikaci nebo kolekci, která by shromažďovala tiskové zprávy.
Přikládáme alespoň tipy na publikace, které by Vám svým zaměřením mohly poskytnout doporučení pro další zdroje:
-STEJSKAL, Jan. Zprávy z českého století: tiskové agentury a česká společnost 1848-1948. Vyd. 1. Praha: Triton, 2008. 439 s. ISBN 978-80-7387-170-3.
-STANĚK, Josef. Světové zpravodajské agentury: stručný nástin dějin, organisační struktury a činnosti: určeno novinářům a studujícím novinářství. Praha: Novinářský stud. ústav, 1957. 57 stran. Přednášky Novinářského studijního ústavu.
-TRUNEČKOVÁ, Ludmila. Tiskové agentury. 1. vyd. Praha: Karolinum, 1997. 109 s. ISBN 80-7184-459-4.
Inspirací, kde hledat další informace a zdroje, pro Vás může být i tematicky příbuzná publikace:
-POLIŠENSKÁ, Milada. Zapomenutý "nepřítel" Josef Josten: Free Czechoslovakia Information na pozadí československo-britských diplomatických styků 1948-1985. 1. vyd. Praha: Libri, 2009. 751 s. ISBN 978-80-7277-432-6.
Vyhledávali jsme i v databázi archivních fondů a sbírek ČR, ale nepodařilo se nám najít takhle tematicky orientovaný fond. Vstup do databázi i e-mailovou adresu správce naleznete zde: https://www.mvcr.cz/clanek/archivni-fondy-a-sbirky-v-ceske-republice-386553.aspx . Možná Vám budou umět pomoci vyhledat vhodnou archivní sbírku.
Ve francouzském prostředí jsme k Vašemu dotazu ještě pátrali dále a na stránkách Agence France-Presse se nám podařilo najít digitální archiv zpráv a fotografií – AFP Forum (https://www.afpforum.com/). Co se týče textové části, údaje jsou podle časové osy dostupné až od r. 1983, z roku 1948 je však možné nalézt k Československu několik fotografií s popiskem.
Rozhraní je dostupné také v angličtině. Na úvodní stránce je nutné zrušit křížkem filtr „Last 24 hours“ a v levé části pak přejít na záložku Facets. Zde si můžete na časové ose zvolit konkrétní časový rozsah a ve fasetě „Locations“ zvolit filtr pro Českou republiku. Obrázky lze volně prohlížet, stahovat je možné až po přihlášení.
Ve vyhledávání textových zpráv by Vám pak mohlo pomoci rozhraní Retronews (https://www.retronews.fr/) Bibliothèque Nationale de France, což jsou digitalizované plné texty francouzského tisku. V rozhraní je možné fulltextově vyhledávat a používat různé filtry včetně časového rozmezí.
Ve francouzském Národním archivu je uložen také archivní fond „Fonds de l'agence France-Presse (1654-1968)“ - https://www.siv.archives-nationales.culture.gouv.fr/siv/IR/FRAN_IR_004453, z jehož popisu ale usuzujeme, že se jedná spíše o fond dokumentů pocházejících z činnosti agentury, např. korespondence, technické dokumenty apod.
S Vaším dotazem se můžete obrátit se také na Francouzský ústav pro výzkum ve společenských vědách (CEFRES), možná Vám dovedou poskytnout relevantnější zdroje. Přikládáme kontakt na jejich knihovnu: https://cefres.cz/cs/knihovna
Případně můžete zkusit kontaktovat i přímo AFP: https://www.afp.com/en/contact, jestli disponují archivem svých tiskových zpráv.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.10.2021 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu