tiskařství, Čechy, historie
Text dotazu
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat v jakých knihách či článcích bych se dočehla o historii českého tiskařství v Čr v 15.-16. stol. Potřebovala bych to ke své práci do školy. Děkuji moc.
Odpověď
Dobrý den, nejlepším a obsáhlým pramenem je Encyklopedie knihy (viz záznam níže), kde byste našla poměrně podrobné pojednání o knihtisku i jednotlivých tiskařích.
Vyjít můžete z hesla knihtisk a dále lze použít heslář na začátku knihy, kde jsou jednotlivá hesla řazena podle oblastí. Dále v heslech najdete odkazy na další literaturu, vzhledem ke své obsáhlosti by tato encyklopedie ale mohla stačit jako jediný pramen.
Starší je Slovník knihtiskařů K. Chyby, který obsahuje přehlednou chronologii tiskařů v českých zemích.
Encyklopedii knihy, která je poměrně nová, najdete asi v řadě českých knihoven, Slovník knihtiskařů je mj. k dispozici v Národní knihovně (v Referenčním centru).
Prameny:
Slovník knihtiskařů v Československu od nejstarších dob do roku 1860 / Karel Chyba. -- [Praha] : Památník národního písemnictví, 1966. -- 521 s. ; 22 cm
Encyklopedie knihy : starší knihtisk a příbuzné obory mezi polovinou 15. a počátkem 19. století : papír, písmo a písmolijectví, knihtisk a jiné grafické techniky, tiskaři, nakladatelé, knihkupci, ilustrátoři a kartografové, literární typologie, textové a výtvarné prvky knihy, knižní vazba, knižní obchod / Petr Voit. -- 2. vyd.. -- Praha : Libri ve spolupráci s Královskou kanonií premonstrátů na Strahově, 2008. -- 2 sv. (655 s., [96] s. obr. příl., s. 656-1350, [64] s. obr. příl.) : il. (některé barev.), faksim. ; 31 cm
1. vydání encyklopedie je z r. 2006 a bylo jednosvazkové, jinak se neliší.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.12.2009 14:08
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu