Tisk v Hovězí 1931
Text dotazu
Dobrý den,
nevíte zda v Hovězí v roce 1931 vycházely nějaké lokální noviny? Našla jsem maximálně Občanské noviny vydávané ve Vsetíně a nic bližšího se mi už nedaří dohledat.
Děkuji
Odpověď
Vážená paní (...),
nenalezla jsem žádné periodikum, které by přímo v Hovězí r. 1931 vycházelo a vzhledem ke kulturní situaci na Valašsku v tomto období, ani jeho existenci nepředpokládám. Obecní periodika jsou poměrně novodobá záležitost, Hovězské listy i Farní věstník vycházejí od 90. let a mnohem větší význam měly dříve obecní kroniky
Občanské noviny, které jste nalezla, máme digitalizované, přístupné jsou i z našeho online katalogu - https://katalog.mvk.cz/records/f9a9ab58-4e55-4477-83f5-f1871a1b96ab
Dále by zmínky o Hovězí mohly být v pravidelném sborníku Naše Valašsko, který vycházel od r. 1929, ten je rovněž digitalizovaný a přístupný přes Digitální knihovnu Kramerius, nebo v papírové podobě v našem regionálním oddělení.
Dále jsem prošla seznam periodik, které jsou uloženy ve vsetínském archivu, zmínky o Hovězí by mohly být např. v Ilustrovaném zpravodaji vsetínsko-klobuckém, tento obrázkový časopis byl vydávaný za spolupráce Klubu československých turistů na Valašsku od r. 1929.
Více bohužel v pro mě dostupných zdrojích nezjistím, možná byste se ještě mohla s dotazem obrátit na Muzeum regionu Valašsko, někdy mají opravdu zajímavé poklady.
Použité zdroje
Souborný katalog ČR, Soupis novin a časopisů ve Státním okresním archivu Vsetín.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
Vsetín
Knihovna
Masarykova veřejná knihovna Vsetín
Datum zadání dotazu
18.10.2023 13:39
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu