Tisící muž od Rudyarda Kiplinga
Text dotazu
Dobrý den, kdysi jsem měl překlad básně Tisící muž a nemohu ho nikde sehnat. Pravdou je, že jsem na internetu pár překladů našel, ale nebylo to ono. Teď možná řeknu úplnou blbost, ale matně si vzpomínám, že snad překlad byl od Vrchlického. Kdysi jsem to dokonce uměl. Ale bohužel před několika málosty lety. Kdyby byla možnost to sehnat, byl bych moc vděčen.
Odpověď
Dobrý den,
pokusíme se doplnit poměrně detailní odpověď, kterou jsme již k tomuto dotazu zpracovali. Díky procesu digitalizace, který od doby zodpovídání tohoto dotazu značně pokročil, máme možnost prohlédnout některá další vydání Šotkových kouzel, jinak v tištěné podobě pouze omezeně dostupných v Národním konzervačním fondu. Konkrétně se jedná o následující publikace, žádná z nich bohužel báseň Tisící muž neobsahuje:
KIPLING, Rudyard. Nová Šotkova kouzla. V Praze: Hejda & Tuček, [1912]. 278 s. Spisy / Rudyard Kipling; 8. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:1024d080-6a7a-11e4-8991-005056827e51
* Kipling, Rudyard. Strom spravedlnosti a jiná šotkova kouzla. V Praze: Jos. R. Vilímek, 1929. 349, [I] s. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:3ebc3a00-4e0a-11e4-ab76-005056827e51.
* Kipling, Rudyard. Šotkova kouzla. V Praze: Hejda & Tuček, [1910]. 239 s. Spisy / R. Kipling; 2. Dostupné také z:  https://ndk.cz/view/uuid:a6660b90-6016-11e4-8214-005056827e51 – v této sbírce není obsažena ani povídka Prostý Šimon
Prohlédli jsme i většinu dalších povídkových knih od Rudyarda Kiplinga, vyhledávali jsme také v bibliografických databázích Ústavu pro českou literaturu AV ČR (https://clb.ucl.cas.cz/), ale o zmíněné básni jsme žádnou informaci nenalezli.
V digitální knihovně Kramerius 5 jsme pomocí vyhledávání nalezli báseň Tisící muž v jiné publikaci, která ovšem byla přeložena z francouzštiny a nebude se tedy jednat o původní překlad z originálu:
* Maurois, André. O lásce a přátelství. Překlad Svatava Pírková. Praha: Julius Albert, 1935. S. 84-85. Albertovy krásné knihy; sv. 3. Dostupné po přihlášení registrovaným uživatelům NK ČR či dalších knihoven v rámci režimu Děl nedostupných na trhu (DNNT, https://www.nkp.cz/digitalni-knihovna/dnnt/NDK-DNNT-FAQ): https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:f77c3800-9be7-11e2-8f81-5ef3fc9ae867.
Případně vydání z roku 1947 přístupné tím samým způsobem:
* MAUROIS, André a PÍRKOVÁ, Svatava. O lásce a přátelství. Praha: Julius Albert, 1947. s. 74. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:0ef00530-80d1-11e6-8aeb-5ef3fc9ae867
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
15.10.2015 10:11
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu